søndag, juli 18, 2010

Tyske mennoniter hjelper soldater med å avslutte militærtjenesten med æren i behold

Mennoniter i Tyskland gir praktisk hjelp til soldater med å finne en vei ut av militærtjenesten. En av dem er en mann som av private årsaker kaller seg JT. Far til JT ble drept i en bilulykke, og moren døde i en overdose. JT flyttet da til sine besteforeldre. Noen måneder senere døde bestemoren, og bestefaren begikk selvmord. Da var det ingen som kunne ta seg av JT. 18 år gammel lot han seg verve i det militære. Denne beslutningen skulle han komme til å angre dypt senere. Han var svært deprimert, men heldigvis traff han en mann som introduserte ham for et nettverk blant mennonitene som gir råd til de som er innrullert i de militære styrkene. Dette er et arbeid som drives av Den tyske mennonitiske fredskomiteen.

Daniel Hershberger, som står til venstre på bildet, har truffet mange med lignende historier, men kanskje ikke så ekstremt som den JT har opplevd.

"JT's historie var hjerteskjærende. Her var en mann som hadde mistet absolutt alt. Blant de andre guttene i de militære styrkene ble han introdusert for kamerater som skrøt av narkotikamisbruk, sex og bruken av enorme mengder alkohol. Men det som var verre var at de skrøt av å være drapsmenn," forteller Hershberger.

JT visste med seg selv at han stod for helt andre verdier. Takket være hjelpen han fikk fra Den tyske mennonitiske fredskomiteen, kunne han få avsluttet den tjenesten han hadde vervet seg til. De kunne også hjelpe JT slik at han fikk hjelp og oppfølgning av en psykiater.

Men JT er bare en av mange som har fått slik hjelp. Hjelpen gis også på en slik måte at de som får den, kan avslutte militærtjenesten med æren i behold.

På bildet ser vi Hershberger sammen med Marius van Hoogstraten som arbeider med dette prosjektet.

Ingen kommentarer: