fredag, juli 09, 2010

Skal vi "dømme" vranglærere?

Det er interessant å legge merke til at når man påtaler vranglære, så dukker det alltid opp noen som sier at vi må ikke dømme. Da siterer man gjerne noe Jesus har sagt i den sammenhengen, eller Rom 2,1: "Derfor har du ingen unnskyldning, du menneske som dømmer, hvem du enn er. For når du dømmer en annen, fordømmer du deg selv. Du som dømmer, gjør jo det samme selv, og vi vet at Guds dom med rette rammer dem som driver med slikt." Men dette er å ta ting ut av sin rette sammenheng.

For - Det nye testamente sier også noe annet: "Prøv alt, hold fast på det gode." (1.Tess 5,21) Skal man prøve noe, må man nødvendigvis bedømme det. Johannes skriver i 1.Joh 4,1: "Mine kjære, tro ikke enhver ånd! Prøv åndene om de er av Gud!"

Apostelen Paulus navngav til og med vranglærere!

"Noen har feid samvittigheten til side, og troen deres har forlist. Blant dem er Hymeneos og Aleksander, som jeg har overgitt til Satan så de skal bli tuktet til ikke lenger å spotte." (1.Tim 1,19b-20)

"Vend ryggen til det ugudelige og tomme snakket. For de som taler slik, går bare lenger og lenger i ugudelighet, og deres ord vil spre seg som koldbrann. Blant dem er Hymeneos og Filetos, som har forvillet seg bort fra sannheten." (2.Tim 2,16-17)

Det hører med til en pastors kall å avsløre vranglære.

"Forkynn Ordet! Vær rede i tide og utide! Overbevis, irettesett, forman med all tålmodighet og undervisning." (2.Tim 4,2)

Ser du nærmere på Rom 2,1 flg, så legg merke til hva Paulus skriver: "... gjør jo det samme selv."
Han henviser med andre ord til noe spesielt, og da må vi lese dette ordet i den konteksten det står. Settes dette ordet inn i en annen sammenheng - spørsmålet om vranglære - og man så sier: Vi må ikke dømme, så tas dette ordet ut av sin sammenheng, og misbrukes. For Det nye testamente oppfordrer oss sterkt til å ta oss i vare for nettopp vranglæren!

I en tid som vår - med så mye uklarhet - burde man også følge eksemplet til Paulus og navngi hvem disse vranglærerne er. Det vil hjelpe mange til ikke å bli forført.

1 kommentar:

Anonym sa...

Takk for at du tar opp dette på bloggen. Når disiplene spurte Jesus om tegnet på "denne tidsalders ende og ditt komme" da svarte han; "se til at ingen fører dere vill". Det forundrer meg at vi meget sjelden hører noen advarsler mot forførelse og vranglære fra kristenledere i Norge. Det er ikke ofte vi hører fra en talerstol at vi må bruke Berøametoden.