onsdag, september 01, 2010

Historisk tursti åpner i Sveits - du kan følge i sporene etter anabaptistene

18. september åpner en ny tursti - Chemin des Anabaptistes - i Jurafjellene i Sveits. Det var i disse fjellene at de foraktede "gjendøperne" fant et tilfluktsted på midten av 1600-tallet, etter at de var blitt fordrevet fra sine hjem. Jurafjellene danner grensen mellom Sveits og Frankrike.

Det var de katolske biskopene Basel som styrte disse fjellområdene på 17. og 18 hundretallet. Disse biskopene tillot at anabaptistene fikk bo her, fordi de var så produktive og kunne dermed gi biskopene økonomiske fordeler. Men de måtte bosette seg i områder som lå svært høyt oppe. Men friheten varte ikke lenge. Fornyet intolleranse og forfølgelse skulle drive de anabaptistiske kommunitetene over på fransk side av fjellene.

Historien om disse anabaptistene blir nå fortalt gjennom en tursti som deler seg i to grener. Begge har start i Sonceboz og vil lede deltagerne til små avsidesliggende plasser og gårder hvor de så vidt var mulig å dyrke noe. Men det er vakkert her med fjellene som omkranser det hele, og med vakre sletter inneklemt mellom disse fjellene.

I Sonnenberg finnes det et historisk arkiv drevet av mennoniter. I Creux de Glace, en ishule, kan man se initialer fra anabaptister som har skjult seg for sine forfølgere.

Høydepunktet på turen er det som er igjen av den såkalte Anabaptist-broen. Denne broen krysset et juv som heter Combe du Bez. Anabaptister holdt forbudte gudstjenester under denne broen. Her finnes mange navn og datoer inngravert i steinene. De tidligeste er fra 1633. I 2007 under Täuferjahre (Gjendøperåret) i Sveits søkte mennoniter støtte fra ViaStoria, en organisasjon som arbeider med å ta vare på gamle historiske stier. Det er ut av dette samarbeidet at den historske anabaptist-stien nå er blitt en realitet.

Jeg vet i hvert fall hvor jeg skal reise neste gang jeg skal til Sveits!

På bildet ser vi et "melkehus", som ligger halvveis fra stedet hvor de tidlige anabaptistene bodde og drev sine gårder. Du passerer dette om du legger ut på turstien.

Ingen kommentarer: