tirsdag, september 21, 2010

Radikale stemmer for Guds rike, del 1: Stanley Hauerwas

Navnet Stanley Hauerwas (bildet) er nok for det meste ukjent i Norge. Kanskje har det sammenheng med at det ikke pågår noen særlig debatt eller samtaler blant kristne rundt spørsmålene om krig/fred, ikke-vold. Heller ikke om forståelsen av Bergprekenen og Guds rike. Dessverre. Dette er jo høyaktuelle emner, fordi det dreier seg om intet mindre enn kjerneverdiene i evangeliet. Evangeliet er jo De gode nyhetene om Guds rike. Jesus forkynte at Guds rike er kommet nær. Hva betyr det? Hvilken betydning får det for oss at vi tilhører Guds rike, som er et helt annet rike enn denne verdens riker?

Det er blant annet dette Stanley Hauerwas er opptatt av. Han er en av samtidens mest velkjente teologiske og provokative stemme for pasifisme. De siste 30 årene har han undervist, forkynt og skrevet - hovedsakelig til amerikanere - om å trofast praktisere pasifisme.

For Hauerwas innebærer det å følge Jesus radikal kristen ikke-vold, et synspunkt han har lært av John Howard Yoder, som jeg har presentert tidligere på denne bloggen.

Hauerwas mener at amerikanske kristne har definert seg selv som amerikanere først, og dernest som kristne. Dette leder til en avgudsdyrkende nasjonalisme, og kristne som går til krig. Istedet, argumenterer Hauerwas, kaller Jesus oss til pilegrimmer, fremmede i denne verden, som ikke kan hengi seg helt og fullt til det politiske klima som de befinner seg i. "Kristen ikke-vold," sier han, "betyr at du grunnleggende har et anarkistisk syn på verden."

Hauerwas forkynner mye og ofte om den skandalen korset representerer: Jesus født blant esler og sauer i et okkupert land, torturert og drept, og som tilbyr verden en måte å leve i fred med hverandre. Den allmektige universets Gud, som ydmyker seg selv så mye at Han lar seg torturere og drepe, for å gi oss et overflodsliv hvis mennesker vil følge Jesu eksempel. Da vil også deres liv bli en skandale overfor en verden som vil kontrollere alt.

Hauerwas, som har bakgrunn som menonnit, har skrevet en rekke bøker. Jeg vil ved ulike anledninger komme tilbake til ham her på bloggen.

Ingen kommentarer: