onsdag, september 15, 2010

Svenske klostre: Et liv i Kristi etterfølgelse, del 2

I Alsike kloster i Knivstad finner vi Helgeandssystrarna, en kommunitet tilhørende Svenska Kyrkan. Fem ganger om dagen kommer søstrene som tilhører denne orden sammen for å be tidebønner. De avsetter også tid for personlig bønn og åndelig lesning. I en presentasjon om dem heter det:

"Den Helige Andes klosterfamilj är stiftad till Guds ära i tillbedjan inför hans väldiga gärningar i den Helige Ande, med uppgift att under ett ständigt mottagande av Guds nåd i Kristus vittna om Kristi kyrka såsom en levande gemenskap, en Guds familj. Den vill därför i en familjegemenskap sammansluta dem som vill ställa sig själva och sitt sökande av Gud under klosterfamiljens motto och så medverka till dess levande vittnesbörd om Kristi kyrkas enhet och mångfald, med utrymme för personlig begåvning och yrkeskunnighet.Systrarna vill leva med öppna dörrar mot omvärlden och försöker hjälpa varje människa som kommer till dem och söker Guds frid."

Det er mulig å komme hit på endagsretreater, andre lørdagen i februar, mai og september-desember. Klosteret har også en egen venneforening, St. Nicolai Vänkrets.

For flere opplysninger:

http://home.swipnet.se/alsike_kloster/beratta_forst.htm

Dette er en meget innholdsrik web-side, som jeg anbefaler at du bruker litt tid på. Her finnes en god introduksjon til klosterlivet, og en god veiledning om hvem Jesus er og betydningen av å lese Bibelen.

Ingen kommentarer: