tirsdag, september 14, 2010

Svenske klostre: Et liv i Kristi etterfølgelse, del 1

Mens vi i Norge har kun et protestantisk kloster, finnes det flere i vårt naboland Sverige. Vi skal i en serie her på bloggen presentere noen av dem. Og vi begynner med Helige Franciskus Systraskap i Sjövik utenfor Göteborg.

Klaradals kloster har eksistert i 30 år. Det er knyttet til Svenska Kyrkan. Nylig ble et kapell innviet av biskop Carl Alex Aurelius, hvor også katolikker, frelsesarmesoldater og medlemmer av kommuniteten på Bjärka Säby deltok. Klostret er blitt flyttet flere ganger. Tidligere befant det seg i Rävlanda, men fordi de ikke fikk bygge ut, ble det flyttet til Sjövik.

Søstrene som bor i Klaradals kloster har hentet sin inspirasjon fra livene til Frans av Assisi og Klara av Assisi. Mens Frans av Assisi tør være kjent for de aller fleste av bloggens lesere, er kanskje ikke Klara like kjent. Hun var født i Assisi i 1194. Det er grunn til å tro at Klara var vitne til Frans av Assisis dramatiske brudd med sin far. Da hun var 16 hørte hun Frans tale, og ble veldig grepet av det han sa. Til tross for at hennes foreldre nektet henne møtte hun Frans og hans medarbeidere i skjul for å lære mer. Hun ble senere nonne, og grunnlegger av en klosterorden - klarissene. Hun ledet denne ordenen i 41 år.

Søstrene ved Klaradals kloster har gitt sitt liv til Kristi etterfølgelse, til arbeid og stillhetens bønneliv. Å ta imot gjester og dyrke grønnsaker til eget behov har sammen med undervisning vært søstrens arbeid. Hverdagene rammes inn av tidebønner - fire tidebønner synges daglig i kapellet og gudstjeneste feires fire ganger i uken. I bønnelivet, i kommunitetens fellesskapsliv og i møte med andre mennesker vil søstrene virkeliggjøre det fransiskanske kallet om å bygge Kristi kirke.

Her finnes det et gjestehus, så det er mulig å reise hit for å smake på klosterlivet, og delta i det bønnens liv som finnes her. Søstrene har også spilt inn en egen CD: "Tala ut med Gud - bibliska sånger från Klaradals kloster". De 18 sangene er hentet fra Salmenes Bok og Det Nye testamente, og selges i klostret. Man kan også skrive og bestille den.

Her finnes adressen:

Helige Franciskus Systraskap, Klaradals kloster, Lindåsvägen 22, 443 45 Sjövik. Tfn. 0302-432 60.

Dagen har også skrevet om Klaradals kloster. Du finner artikkelen her:

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=225391

Foto: Klaradals kloster/Svenska Kyrkan.

Ingen kommentarer: