søndag, september 05, 2010

Kristen pasifisme, del 14

Her er siste del av professor Myron Augsbergers artikkel om kristen pasifisme. Jeg håper mange har hatt gleden av å lese den, og blitt utfordret av Augsbergers undervisning:

"Å hengi oss selv til en fullstendige lojalitet til Jesus Kristus betyr å bli samfunnets samvittighet, hvor samfunnet befinner seg under nivået til det som er Guds vilje. Som medlemmer av himmelriket, så er lydighet mot Kristus er selve utgangspunktet for vårt tilnærming til spørsmålet om krig. Lignelsen om den gode samaritan understreker hva det betyr å være medlem av himmelriket. Det virkelig interessante i denne lignelsen er at den dømmer oss alle.

Lignelsen om den gode samaritan forteller oss om presten og levitten som kirkemedlem, og viser oss så at mens disse sitter og diskuterer, og det kommer til konkret erfaring, så kunne de ikke gå over gaten for å hjelpe den som var blitt utsatt for overfallsmenn og slått.

Et av de triste fakta vedrørende vårt liv som kirke i det amerikanske samfunn er at vi ofte kan snakke om det å elske menneskeheten på en generell måte, uten å gjøre noe for å elske det enkelte individ. Vi kan elske mennesker på den andre siden av havet, men vi kan ikke gå til den andre siden av gaten vår og hjelpe et menneske i nød. Den virkelige konsekvensen av vår innvending mot krig har å gjøre med mer enn bare motstanden mot krig.

Det er minst tre andre synspunkter på krig blant den moderne kristne kirke. En er at krig er det minste av to onder, og at vi ikke kan unngå den. En annen er at vi går til krig som den absolutt siste løsning. En annen er at en kristen skulle være i stand til å heve seg over hat og drepe i kjærlighet. Men fra mitt ståsted er ikke denne problemstillingen bevart med noen av disse synspunktene, i stedet må Guds folk konfrontere dette med basis i Guds rikes karakter.

Min intensjon med det jeg har skrevet er å utfordre den kristne samvittiget til å motvirke vold med positive kjærlighetshandlinger og på denne måten promotere fred i vårt samfunn og i verden. En slik handling er ikke en nøytralisering av relasjoner, men et aktivt uttrykk for Kristi kjærlighet som behandler et hvert menneske som en som har uendelig verdi."

Ingen kommentarer: