fredag, oktober 22, 2010

Baptistmenighet med et stort hjerte for de fattige i New York


Metro Baptist Church i New York er verken stor eller har noe iøyenfallende vakkert kirkebygg. Men den lille menigheten har likevel en innflytelse langt ut kirkeveggene og nabolaget som er Hells Kitcthen. For i New York er menigheten kjent for sitt veldedighetsarbeid og for å være et fellesskap hvor det å tjene andre er satt i høysetet. En stor inspirator for menigheten er den nå for lengst avdøde baptist-teologen Walter Raushenbusch. Han var i sin tid pastor for en lignende baptistmenighet bare noen kvartaler unna.

Medlemmer av menigheten og støttespillere fra hele USA kom sammen 9.-10. oktober for å feire 15 års jubileet til Raushenbusch Metro Ministries (RMM), en orgaisasjon nært knyttet til menigheten.

I 1886 kom Raushenbush - en begavet og talentfull ung student fra Rochester Theological Seminary, til Second German Baptist Church, for å bli menighetens nye pastor. Nabolaget - som hadde fått tilnavnet Hells Kitchen - var preget av fattige immigranter. Å tjene de fattige ble den store utfordringen for Raushenbusch. Lik mange protestantiske ledere på den tiden fokuserte han på personlig gudfryktighet. I møtet med de fattige og underpriviligerte gruppene ble hans horisont kraftig utvidet. En av de problemstillingene han reiste var denne:

"Hva betyr det å være pastor når barna i nabolaget dør fordi foreldrene ikke har råd til å kjøpe medisiner?"

Metro Baptist Church har fulgt opp dette med å engasjere seg sterkt i sosialt arbeid. Blant annet tilbyr menigheten leksehjelp (det lille bildet) til barna som bor i dette området. Hit kan de komme etter skolen og få et måltid mat, og samtidig finne noen som kan hjelpe dem med leksene. Menigheten driver også med klesutdeling (det store bildet). I tillegg til dette drives en rekke sosiale tilbud. 1.300 mennesker får regelmessig hjelp gjennom menighetens ulike program, som 500 frivillige tar del i. Flere menigheter rundt om i USA sender team til Metro Baptist Church for å hjelpe dem i dette arbeidet.

Ingen kommentarer: