søndag, oktober 17, 2010

Kommer rike mennesker til himmelen? Del 1

Det finnes kristne i dag som mener at økonomisk velstand er et bevis på Guds velsignelse. Jeg finner det vanskelig forenelig med Det nye testamente.

Jesu undervisning om penger og velstand, er radikalt annerledes. Han sier:

"Ingen kan tjene to herrer. For enten vil han hate den ene og elske den andre, eller så vil han holde seg til den ene og forakte den andre. Dere kan ikke tjene både Gud og mammon." (Matt 6,24)

Mamona er det arameiske ordet for velstand, og det var bak denne velstanden at Jesus så djevelens sanne makt. Du husker kanskje at det nettopp var rikdom og velstand djevelen fristet Jesus med? Når djevelen kommer til Jesus ute i ødemarken, etter at Jesus har fastet og bedt i 40 dager og 40 netter, tar han Jesus med seg opp på et "meget høyt fjell og viste ham alle verdens riker og deres herlighet," og så sier han:

"Alt dette vil jeg gi deg dersom du faller ned og tilber meg." (Matt 4,8-9)

I går siterte jeg Jakob 5 - en tekst de færreste har hørt noen preke over:

"Og nå dere rike! Gråt og klag over all den ulykke som skal komme over dere! 2 Rikdommen deres råtner, og klærne blir møllspist, 3 gullet og sølvet ruster bort, og rusten skal vitne mot dere og fortære kroppen deres som ild. Dere har brukt endetiden til å samle skatter! 4 Men hør: Den roper høyt, den lønnen dere holdt tilbake fra arbeiderne som skar åkrene deres, og nødropet fra dem som høster inn, har nådd fram til Herren Sebaots øre. 5 Dere har levd i luksus og overflod på jorden og gjort hjertene fete til slaktedagen. 6 Den rettferdige har dere dømt og drept, og ingen gjør motstand mot dere." (Jak 5,1-6)

Spørsmålet er om rike mennesker i det hele tatt kommer til himmelen?

Eberhard Arnold skriver: "Gud og penger er to herrer som mennesker må velge mellom; de er de to mål i livet som ikke kan forenes."

Allerede i tidlig kristen tid ble Mammon og djevelen sett på som synonymer. Gregor av Nyssa, som døde etter 394, sa at Mammon er navnet på djevelen Beelsebub. Hvordan er det da mulig at vi i vår tid tilsynelatende ikke har noe problem med rikdom og kristen tro?

Hvordan harmonerer det med 1.Kor 6,10: "... verken tyver, grådige ... skal arve Guds rike."?

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hvis rike mennesker ikke kommer til himmelen, så er det ikke mange nordmenn som bør gjøre seg noen forhåpninger i den retning. Sammenlignet med så godt som hele resten av verden er vi "stinking rich", hele gjengen.

Anonym sa...

Bra att du tar upp detta!

Men på ett sätt är det fel på frågan. Ingen kommer till himlen, tror jag. Det är jorden som är vårt hem... Kommer man som rik in i guds rike (som växer fram på jorden!), skulle jag formulera det.
/Jonas L

Bjørn Olav sa...

Anonym:

Jeg tror det er noen fundamentale spørsmål vi må stille oss: hva innebærer omvendelsen? Hva innebærer et sant kristent liv? Hva innebærer det å være forvalter? Hvorfor snakket Jesus så mye om penger? Disse spørsmålene er hva denne artikkelserien er ment å reise.

Otto sa...

Kanskje mannen på bildet heller burde vært på vei "nedover" ???

Det står jo skrevet veldig mye om rikdom og penger i Bibelen. Så svarene skulle kanskje være enkle nok, når vi har så mange ord både fra Jesus og fra brevene.

Er enig med Jonas i at det dreier seg først og fremst om hvordan livet i Guds rike fungerer.
Lukas er vel kanskje den av evangelistene som skriver mest om rikdom, og det å hjelpe de fattige.
Han skriver om Sakkeus, som etter sitt møte med Jesus, gav bort "halvparten" av det han hadde (han hadde sikkert mye igjen og, han var jo "meget rik")
Han skriver og om samaritanen med penger, som viste barmhjertighet og betalte "sykehusoppholdet" for mannen i nød.
Og han skriver historien om den rike mannen, hvor Jesus sier at det vanskelig for rike å komme inn i Guds rike.
Synes denne historien lærer oss mye. Jesus utfordrer ikke bare mannen til å hjelpe de fattige. Han gir og tilbudet: Kom så og følg meg ! Og det var jo litt av et tilbud ! Å få være med i disippelflokken og få oppleve Jesus på "nært hold", med alt det spennende det innebar.

Og slik blir vel tilbudet til oss og: Vi får komme inn i Guds rike, et enormt privilegium ! Og så får vi høre på mesteren, så han kan lære oss kjærlighetslivet, hvordan vår tid, våre penger og alt hva vi er og har, kan bli en del av kjærligheten.
Og hva dette i praksis innebærer for en som bor i verdens rikeste land ? Ja, her trenger vi å hjelpe hverandre. Dessverre ser det ut som det er stor mangel på gode FORBILDER ! Men mye skjer, mange er opptatt av dette. Så det er bra du tar det opp. Kanskje en ide å ta med blogginnlegget på "bibelgruppa" neste gang???

Mvh. Otto

Anonym sa...

Bjørn Olav:
Personlig tror jeg religion dypest sett bunner i menneskets redsel for å dø, og snakket om at penger og riksom er et problem skyldes de fattiges misunnelse på de rike. De første kristne har forsøkt å overbevise seg selv om at de kommer bedre ut av det til slutt hvis de ikke har penger (selv om de aller fleste av dem ikke hadde noe valg). Den tanken har slått godt an i 2000 år, fordi det finnes så mange fattige i verden som naturlig nok ønsker å tro på det. Napoleon skal ha sagt noe sånt som at "religion er det som hindrer de fattige fra å myrde de rike", og det er nok en observasjon som er nærmere sannheten enn mange liker å innse.

Bjørn Arne Rosland sa...

Veldig mange bra artikler. Gleder meg over at flere og flere leser det du skriver.