fredag, oktober 08, 2010

Rumensk pinseunion styrt av sikkerhetspolitiet

Det kommer vel ikke som noen overraskelse men likevel er det opprørende og forferdelig å lese om pinseledere i Romania som jobbet for sikkerhetspolitiet under det grusomme kommunistregimet. Vi har hørt det før, og sett dokumentasjonen også, fra alle landene som var en del av Samveldet av sosialistiske sovjetrepublikker, og det skjedde ikke bare blant pinsevennene, men i alle kirkesamfunn. Kommunistene hadde sine infiltratører. Det interessante med denne spesielle saken, er at det er en rumener som har gjort sine undersøkelser i Securitates egne arkiver og skrevet en bok som virkelig avslører hva som vitterlig skjedde.

Sikkerhetstjenesten styrte gudstjenesteordningen, forsamlingslivet, lovsangen og teologien, sier pastor Vasilica Croitor (bildet), som har skrevet boken. Så har da reaksjonene ikke uteblitt. Mange av topplederne i den rumenske pinseunionen samarbeidet tett med sikkerhetspolitiet og stod på deres lønningsliste. Hvor mange, har ikke Croitor noen formening om. Han har ikke hatt muligheten til å gå igjennom alle dokumentene.

Boken til Croitor kom på markedet en måned før de tre store rumenske pinsesamfunnene i USA hadde sine årsstevner. De krever nå at den rumenske pinseunionen kommer med et offentlig tilsvar på avsløringene i boken.

Du kan lese mer om saken i et stort oppslag i den svenske Dagen her:

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=229320&sms_ss=facebook&at_xt=4caef6a39a1fe57a%2c0

Jonas Melin, har også skrevet om dette på sin blogg. Den finner du her:

http://www.barnabasbloggen.blogspot.com/

Ingen kommentarer: