tirsdag, oktober 19, 2010

Meditasjon over Jesu lignelser

Høstens og vinterens store prosjekt på hjemmebane er å ta for meg Jesu lignelser, og bruke dem som bakgrunn for min daglige Jesusmeditasjon. Jesu lignelser har alltid fascinert meg, fordi det er en form for historiefortelling som ikke bare appellerer til intelektuell stimulans, men også til hele det menneskelige spekter.

For en tid tilbake kom jeg over noen bøker av professor Kenneth Bailey. Dr Bailey kaller Jesus for teologen. "Han er Det nye testamentes teolog." Så legger han til:

"Jesus er en metaforisk teolog. Hans lignelser er ikke illustrasjoner... De er metaforer. I Jesu undervisning er hans metaforer Hans teologi. Hans lignelser bærer i seg sin egen vekt og budskap. De trenger gjennom vårt forsvar og er derfor i stand til å kommunisere med oss på et svært djupt nivå hvis vi slipper dem til."

Dette synes jeg er svært interessant, og jeg gleder meg til å lese lignelsene og leve meg inn i dem, slik Jesusmeditasjonen er et så godt hjelpemiddel for. Kanskje er det mulig at dette blir et nytt bokmanus med tiden? Men først og fremst skal dette være til egen oppbyggelse - og glede.

Ingen kommentarer: