torsdag, oktober 14, 2010

En av gruvearbeiderne er en evangelisk forkynner


En hel verden holdt pusten og fulgte spent med på den utrolige redningsaksjonen i Chile i går, og kunne slippe følelsene løs når den første gruvearbeideren ble heist opp fra jordens mørke til daglyset i Håpets dal. Gjensynsgleden var enorm. Jeg fulgte BBC det meste av dagen i går. Klarte ikke å la være. I går ble det skrevet historie, og det var sterkt å oppleve dette sammen med en hel verden.

BBC fortalte mye mer enn det som kom frem i TV sendingene på NRK og TV2, i hvert fall det jeg så av deres sendinger. De kunne blant annet fortelle at Jose Henriquez (det lille bildet) ved siden av å være gruvearbeider også er en evangelisk kristen og forkynner. Han har vært en viktig faktor for å holde motet oppe hos de andre der nede i det forferdelige "fengslet" de har vært i disse 69 dagene. BBC fortalte også at når de først gruvearbeiderne kom opp i dagens lys, sto folk rundt dem og sang: Du har en venn, Hans navn er Jesus! I Håpets Dal har representanter for fire kirkesamfunn delt fortvilse, håp og nå gleden over at redningsaksjonen ble vellykket. I løpet av gårsdagen hadde også BBC et innslag med presidentens egen pastor, som er anglikansk prest.

Og når vi først er inne på den chilenske presidenten, Sebastian Pinera (bildet): det har vært veldig sterkt å se en mann i hans stilling være til stede mesteparten av tiden, kun avbrutt av noen få timers søvn. Dette er virkelig en mann som har stått ved siden av gruvearbeiderne og deres familier fra første til siste stund. Han har også vært opptatt av å gi Gud æren for at alt har gått så bra.

Nasjonen Chile har all grunn til å være stolte over den redningsaksjonen som er utført. I dag gleder vi oss sammen med dem, og vi ber om vekkelse over landet.

(Når dette ble skrevet var 26 gruvearbeidere reddet)

3 kommentarer:

Anonym sa...

> Han har også vært opptatt av å gi Gud æren for at alt har gått så bra.

Alt har gått bra? Først gikk det et ras som gjorde at de ble sperret inne i over to uker uten kontakt med omverdenen, og nesten uten mat og drikke. Dernest har de måttet vente i over to måneder nede i mørket og uvissheten mens en masse mennesker har slitt dag og natt for å finne en måte å få dem ut på.

Det eneste som _ikke_ gikk galt her er at de overlevde. Absolutt alt annet gikk fryktelig galt. Hvis en gud hadde noen som helst innflytelse her, hvorfor sørget han ikke for at raset ikke gikk i utgangspunktet? Hvorfor sørget han ikke for at redningsarbeidet gikk vesentlig raskere når det først ble satt i gang? Hvorfor hjalp han akkurat disse gruvearbeiderne, og ikke alle de tusenvis av andre som dør i gruveulykker rundt om i verden hvert eneste år?

Det er mye lettere og mer sannsynlig å forklare utfallet av slike hendelser med griseflaks, kombinert med en enorm innsats og kompetanse fra redningsmannskapene. Blander man inn en allmektig gud i ligningen, så skaper det bare en masse spørsmål og ingen svar.

Bjørn Olav sa...

Det må vel være lov å si at det har gått bra når 33 mennesker innesperret i en gruve reddes. Og at man gir Gud æren for det, synes jeg er bra. Det viser at presidenten har Gudsfrykt. En mangelvare i vår tid.

Ja, det er mye som har gått galt. Ved siden av selve ulykken, har vi også det faktum at gruveeieren har drevet en virksomhet som er ytterst kritikkverdig.

Det er mange spørsmål vi har når ulykker inntreffer, og det er ikke alltid like lett å finne svarene. Noen finner man heller ikke svar på. Men midt oppe i lidelsen kan man også erfare Guds nærvær og hjelp. Det vitner da også flere av disse gruvearbeiderne om.

Men det skjer ikke alltid at en ulykke får et slikt godt utfall som dette. Dessverre. Hvorfor vet vi ikke. Jeg trøster meg med at et hvert hvorfor en dag skal få svar.

Anonym sa...

Det største underet var at mange av de innesperrede gruvearbeiderne ble frelst. Her er en video som forteller om hva som sto på de hvite T-skjortene de hadde på seg da de kom opp:

http://www.youtube.com/watch?v=ONQBqOCApC4

Mvh.: Birgir