lørdag, oktober 30, 2010

Å velge korset - hver dag

Skal vi gå Jesu vei - og skal Hans vei bli vår vei, kommer vi ikke utenom korset. Hver dag blir en disippel av Jesus bedt om èn ting: fornekte seg selv, ta sitt kors opp og følge Mesteren. Det finnes ikke dager uten at dette må skje. Til den kristne forsamlingen i Korint, skriver apostelen Paulus:

" Ja, mine søsken, jeg dør hver dag, det er like sant som at jeg er stolt av dere i Kristus Jesus." (1.Kor 15,31)

Dette er et valg vi må gjøre. Det kommer ikke av seg selv. Å fornekte seg selv er noe konkret. I en tid hvor selvrealisering er nøkkelordet, og individualismen er så sterk, er dette ikke et populært ord. Derfor hører vi da også svært sjeldent noen predikant forkynne om selvfornektelse og selvlivets død.

Noen ord av Gregorios av Nazianzos (330-395) har talt til meg i dag:

"Jeg har alltid felles med Kristus - Ånden og kroppen, spikrene og oppstandelsen. Kristus, Du er for meg mitt fedreland, min styrke, min ære, mitt alt. Kristus er min styrke og min ånd, den underbare pris i veddeløpet. Det er Han som gjør at jeg kan løpe fort. Han er min reneste kjærlighet, for Hans trofasthet mot dem som elsker Ham er større enn alt vi kan forestille oss. I Ham er min glede, selv om Han sender lidelse i min vei, for jeg vil bli renset som gull i ilden."

Dagens bloggbilde er tatt av abbeden ved All-Merciful Saviour Monastery på Vashon Island, USA, abbed Tryphon, og viser inngangspartiet til klostret. Abbed Tryphon har norske aner, og er en god venn av meg.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Har du noengang gått fra dør til dør og forkynt Guds rike?

Bjørn Olav sa...

Ja, det har jeg. I mange år drev jeg med gateevangelisering hver eneste lørdag. De siste årene er det blitt mindre av dette pga sykdom, men jeg treffer stadig vekk mennesker jeg deler evangeliet om Guds rike med.

Anonym sa...

Har Jesus noengang åpenbart seg for deg, Har Jesus og Gud tatt bolig hos deg? Johannes 14:21,23

Bjørn Olav sa...

Jesus tok bolig i meg da jeg tok imot Jesus som min Frelser og Herre, da jeg ble født på ny. Om du mener at Jesus fysisk har åpenbart seg for meg, så har jeg ikke opplevd det. Han jeg har opplevd Hans vidunderlige nærvær mange ganger.

----

Når det gjelder den andre kommentaren du har sendt meg, er det et typisk uttrykk for Jehovas Vitners lære. Denne vranglæren bringer jeg ikke videre på bloggen her.

Anonym sa...

Men han har vist seg for meg i et syn, han viste at han elsker meg. Og dette synet glemmer jeg aldri, jeg har det i hjertet og sinnet mitt hver dag. Det er nok en oppfyllelse av Apostlenes gjerninger 2:17

Anonym sa...

Hvordan ble du født på ny? Når jeg ble født på ny så kom Guds hellige ånd over meg og fylte meg, slik at jeg fikk håp om å bli en ånd i himmelen 2.Korinter 5:1

Anonym sa...

Forresten, vet du noe om opprinnelsen til pavens hvite kledning, hvor kommer den fra?

Bjørn Olav sa...

Jeg vil tro at den hvite fargen symboliserer dåpskjolen.

Anonym sa...

Hva med opprinnelsen til den hvite store pavehatten?

Bjørn Olav sa...

Det vet jeg ikke, jeg er ikke romersk-katolsk.

Bjørn Olav sa...

Vi blir vel ingen ånd i himmelen. Det står ingen steder i Bibelen. Vi får et nytt legeme, et herlighetslegeme. Når vi blir født på ny, så blir vi født til liv med Gud både her i tiden og i evigheten.

Broder i Kristus sa...

For Jesus og vennene var også mennesker som føler dem lever godt på jorden døde, for dem var åndelig døde så alle på jorden måtte stå opp fra syndens død. Derfor Paulus stadig lar døden dø i seg for å la kristus skikelse ta mer og mer bolig for å være uten døden. For døden finnes bare for det forgjengelige som alle på jorden dyrker som det tror er det evige vårt men er ett ytre ego som bare har det jordiske liv som mål og glede og frykter døden.

Må Guds evige uforanderlige ord åpne øynene så vi ser det nye liv.Vi må kaste oss i døden med det gammle menneske selv om det koster smerte og lidelse dor det nye må fødes for så å gi evig lykke i Jesus vennskap.
Vi kjenner ikke Guds ord hvis vi ikke vet at døden av vårt gammle selv skjer ved frelsen.Dette kan bare skje med å kjempe mot den gammle Adam i oss som vi møter i mange kristene som brauter om sin nye frelse med den gamle Adams røst.


Guds Ord Paulus til korinterene
og oss

Noen av dere kjenner ikke Gud. Det er en skam for dere at jeg må si det.
35 Men nå vil vel noen si: «Hvordan står de døde opp? Hva slags kropp har de?» 36 Du uforstandige menneske! Det du sår, får da ikke liv igjen uten at det dør. 37 Og det du sår, er jo ikke den planten som kommer opp, men et nakent korn, av hvete eller et annet slag. 38 Gud lar det få den skikkelse som han vil, hvert enkelt slag får sin egen skikkelse.
39 Ikke alt kjøtt er av samme slag. Det er ett slag hos mennesker, ett hos fe, ett hos fugl og ett hos fisk. 40 Og det finnes himmelske kropper og jordiske kropper; de himmelske har én glans, de jordiske en annen. 41 Én glans har solen, en annen har månen og en annen igjen har stjernene. Ja, én stjerne skiller seg fra en annen i glans.
42 Slik er det også med de dødes oppstandelse. Det blir sådd i forgjengelighet, det står opp i uforgjengelighet. 43 Det blir sådd i vanære, det står opp i herlig glans. Det blir sådd i svakhet, det står opp i kraft. 44 Det blir sådd en kropp som hadde sjel, det står opp en åndelig kropp.
Om det finnes en kropp med sjel, finnes det også en åndelig kropp. For slik står det skrevet: 45 Det første mennesket, Adam, ble en levende sjel. Den siste Adam ble en ånd som gir liv. 46 Det åndelige var altså ikke det første, men det sjelelige. Deretter kom det åndelige. 47 Det første mennesket var fra jorden og skapt av jord, det andre mennesket er fra himmelen. 48 Slik det første jordiske mennesket var, slik er også de andre jordiske. Og slik den himmelske er, slik skal også de himmelske være. 49 På samme måte som vi har båret det jordiske menneskets bilde, skal vi også bære den himmelskes bilde. 50 Men det sier jeg, søsken: Kjøtt og blod kan ikke arve Guds rike, og det forgjengelige skal ikke arve uforgjengelighet.
51 Se, jeg sier dere en hemmelighet: Vi skal ikke alle sovne inn, men vi skal alle forvandles, 52 brått, på et øyeblikk, ved det siste basunstøt. For basunen skal lyde, de døde skal stå opp i uforgjengelighet, og vi skal bli forvandlet. 53 For det forgjengelige må bli kledd i uforgjengelighet, og det dødelige må bli kledd i udødelighet. 54 Og når dette forgjengelige er kledd i uforgjengelighet og dette dødelige er kledd i udødelighet, da oppfylles det som står skrevet:
Døden er oppslukt, seieren vunnet.

55 Død, hvor er din brodd?
Død, hvor er din seier?
56 Dødens brodd er synden, og syndens kraft er loven. 57 Men Gud være takk som gir oss seier ved vår Herre Jesus Kristus! 58 Derfor, mine kjære søsken, stå fast og urokkelig. Arbeid raust og rikelig for Herren! For dere vet at i Herren er ikke deres strev forgjeves