torsdag, oktober 07, 2010

Radikale stemmer for Guds rike, del 5: William Cavanaugh


Navnet William T. Cavanaugh (bildet), er nok for det meste ukjent i Norge. Han underviser ved St.Thomas University i St. Paul i Minneapolis i USA. Mest kjent er han nok for boken "Torture and Eucharist", som han skrev ut fra sine erfaringer med å leve i Chile under Pinochets lange terrorregime. I denne banebrytende boken viser han hvordan kirken og staten ble drevet inn i en konflikt under dette regimet. Statens torturmetoder, hevder Cavanaugh var en form for liturgisk handling, bygd på mytene om statens makt og ment for å skape et føyelig og individualisert samfunn.

Cavanaugh argumenterer med at eukaristin - eller nattverden - er kirkens svar på statens makt! Jesus ble torturet og kirken sprang ut av Guds avvisning av at staten skal ha det siste ordet. Myten om at det er religionen som forårsaker vold, og ikke staten, er også gjenstand for de nitidige granskningene til William Cavanaugh.

Cavanaugh har også skrevet mye om hvordan kirkens tilbedelse er et meningsfylt alternativ til globaliseringen og forbrukskulturen.

Ingen kommentarer: