lørdag, juli 06, 2013

Halleys bibelhåndbok og mannen bak den, del 1

En bok jeg stadig tar frem igjen for å lese og studere er 'Halleys Bibelhåndbok'. Den norske utgaven ble utgitt av Rex forlag i 1993, glimrende oversatt av Oddvar Nilsen.

Historien bak 'Halleys bibelhåndbok' er spesiell. Det hele startet i 1924 med et 16 siders hefte trykt i 10.000 eksemplarer. Sakte men sikkert ble boken utvidet til de 850 sidene den engelske utgaven består av. Den norske utgaven er på 656.

'Halleys bibelkommentar' er både en tekstgjennomgang av alle Bibelens bøker, samt en kortfattet kirkehistorie, sammen med artikler om hvordan vi fikk Bibelen, om Bibellesning, om Gudstjenesten og arkeologi. Mer moderne bibelleksikon inneholder selvsagt mye mer enn dette kortfattede leksikonet, men den er likevel nyttig for alle som ønsker seg en pålitelig veileder til sin daglige Bibellesning. Jeg synes også den kortfattede kirkehistorien er interessant. Akkurat den delen er nok kontroversiell for en del, siden den ikke legger skjul på forfallet i den kirke som stod frem etter Keiser Konstantin, og da særlig Romerkirken.

Hvem var så denne Halley som utgav den?

Han het Henry Hampton Halley og ble født i Kentucky i 1874. Han hadde sin utdannelse fra Transylvania University og College of The Bible i 1895. Året etter underviste han ved dette universitetet og i 1897 han ved Women's Missionary College i Hazel Green, Kentucky. I 1898 ble han ordinert som forkynner innen kirkesamfunnet Disciples of Christ, et protestantisk kirkesamfunn med base i USA. Det er et kongregasjonalistisk kirkesamfunn. Året etter flyttet han til Michigan og begynte sin forkynnergjerning der.

Men det Halley er mest kjent for er Bibelhåndboken som bærer hans navn. I neste del skal vi se nærmere på denne mannens bemerkelsesverdige bibelkunnskap.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: