søndag, juli 14, 2013

Hvordan kom frelsen til hedningene? Del 1

Per Faye Hansen (bildet), grunnleggeren av Karmel Instituttet hører med blant de som bærer hederstittelen 'rettskaffen blant hedningefolkene'. Det skjedde post mortem i 2007. Faye Hansen hjalp flere titalls jøder med å flykte til Sverige under krigen.

Hans datter, Gro Wenske, utgir bladet 'Israels Røst'. I det siste nr - nr 7/8 - publiserer hun en artikkel av faren som jeg synes er så viktig at den bør studeres av langt flere enn de som abonnenter av dette bladet. Her følger et utdrag av artikkelen. Andre del publiseres i morgen.

I Rom 11,11 står det: 'Ved Israels fall er FRELSEN kommet til hedningene' - nemlig fra jødene - sier Paulus. Ordet som er oversatt med 'fall' burde heller være 'snubling'. For med 'fall' regnes det med at den det gjelder ikke kan komme seg på beina igjen. Og det er det som menes her! Ved jødenes snubling, som de atter skal reise seg fra, er frelsen kommet til hedningene. Dermed er det sagt at ikke bare vår Bibel, men også selve frelsen har vi fra jødene.

Paulus sier at 'kirken er bygget opp på apostlenes og profetenes grunnvoll - altså: jøder og atter jøder! Hva ville det vel blitt med Europa, dersom ikke jøden Saulus fra Tarsus i sin tid hadde hørt og adlydt den guddommelige stemmen, men blitt i Asia eller dratt til Afrika? Det er en teoretisk mulighet - og svaret lyder: Sannsynligvis ville vi da vært i samme situasjon som visse folk i det indre Afrika og Asia: på kne for steiner og trær for å tilbe dem! Men fordi jøden Saulus var lydig mot det himmelske syn og brakte evangeliet til Europa, er alt blitt annerledes.

Antagelig som en 'typisk jøde' sto han overfor hellenismens glans og herlighet på Areopagos i Athen - med Den Hellige Ånd som eneste våpen.! Overfor en verden av avgudsdyrkelse og hedensk filosofi sto han alene - i Israels Guds og Messians navn. Han visste hva det gjaldt og hvem han kunne stole på! For han var ikke i tvil om at roten bærer ham - dvs FRELSEN KOMMER FRA JØDENE!

Men vi hedningekristne av i dag har ofte glemt denne setningen fra Rom 11: 'Roten bærer deg', sier apostelen. Legg merke til at han sier ikke: 'Roten bar deg'. Det står i presens og gjelder nåtiden! Inntil idag er det denne jødiske roten som bærer den sanne kristenhet. De fleste bibeltolkere er enige om at roten bare kan bety Israel, fordi tankegangen i hele sammenhengen ikke tillater noen annen tydning. Men selv om roten skulle stå for Jesus Messias, så er Han den siste legemliggjørelse av Gudsfolket Israel.

Paulus sier til de hedningekristne i Rom: 'Ros deg ikke mot de naturlige greinene! For det er dog ikke du som bærer roten, men roten som bærer deg!'

Bare slik kan vi forstå hvorfor jødene fortsatt stadig eksisterer og må vedbli som folk. For frelsen er ikke bare kommet fra jødene en gang, men kommer stadig fra dem! Derfor betyr jødene for oss både en anklage, en utfordring  og en lære, som ikke lar oss komme til ro. Stadig står jødene foran oss og minner oss om Guds suverene nåde og frie utvelgelse! Mange jøder ville gjerne overlate utvelgelsen til andre, men sitt kall og sine nådegaver angrer Gud ikke. 'Etter evangeliet er de fiender for vår skyld - men etter utvelgelsen er de elsket for fedrenes skyld' (Rom 11,28) Hvem kan lodde disse dybder i Guds uransakelige visdom?

(fortsettes)

Ingen kommentarer: