søndag, juli 14, 2013

Portugal avdekker mørk historie og retter opp uretten begått mot jødene

Portugal blir nå det eneste landet ved siden av Israel som lovfester jøder en rett til å vende tilbake. Det skjer 500 år etter at jødene ble drevet ut av landet.

Frem til 2009 var ikke den høyrekonservative politikeren, Jose Ribeiro de Castro (bildet), særlig interessert i fordrivelsen av de portugisiske jødene på 1600-tallet.

Det endret seg den dagen Jose Ribeiro de Castro åpnet en Facebook-konto, i følge Cnaan Liphshirz, som skriver for The Times of Israel. Den 60-årige parlamentarikeren og journalisten fikk seg mange Facebook-venner, deriblant sefardiske jøder. De var etterkommere av det en gang så robuste jødiske samfunnet som tellet hundretusener. Mange av dem ble tvunget i eksil i 1536 under den portugisiske inkvisisjonen.

Kontakten med sine jødiske venner på Facebook førte til at Jose Ribeiro de Castro ville gjøre noe med den forferdelige uretten som de portugisiske jødene til del på 1600-tallet. En ny lovtekst ble utarbeidet, og den ble signert som portugisisk lov i forrige uke. Loven innebærer ved siden av at jøder fritt kan vende tilbake til Portugal, også visse økonomiske forpliktelser for landet. Blant annet ivaretagelsen av det som er kjent som Red de Juderias, et nettverk av nesten to dusin byer med jødisk historie. Det skal også åpnes et studiesenter i Trancosco, byen som en gang huset så mange jøder. Portugal godkjenne også den spansk-jødiske dialekten Ladino som snakkes av omkring 100.000 mennesker som likeverdig med andre portugisiske dialekter.

I det hele tatt har Jose Ribeiro de Castro gjort mye for å avdekke Den romersk-katolske kirkes mørke historie i Portugal og rette opp igjen noe av den uretten som ble gjort mot mennesker ene og alene fordi de var jøder.

Foto: Portugals nasjonalforsamling/JTA)

Ingen kommentarer: