torsdag, juli 18, 2013

Få avlat ved å twitre med paven

Det er mye godt som kan sies om pave Frans. Men sannelig er det mye underlig med hans kirke.

I følge avisen The Guardian kommer paven med et nytt tilbud via Twitter. Paven - eller @ pontifex tilbyr avlat til de som følger ham der. Syv millioner følger pave Frans via Twitter, så det er en anseelig mengde mennesker som kan få del i avlaten.

Avlat er nemlig fremdeles et sentralt begrep i romersk-katolsk teologi. Enkelt sagt innebærer avlat ettergivelse for den straffen du får for de synder du begår her på jorden, og avlaten vil også gjøre det lettere i den tiden du og dine tilbringer i Skjærsilden. I den romersk-katolske kirke må du oppsøke en katolsk prest for å bekjenne dine synder. Presten kan gi deg syndernes forlatelse på kirkens vegne, men dette er ikke alltid tilstrekkelig. Visse handlinger fører også til at du trenger avlat.

Avlat kan du få om du reiser på en pilegrimsreise til Roma. Men det må være i et hellig år. Neste hellige år er i 2025. Et annet alternativ er at du kan be visse bønner under en katolsk messe. Pave Frans gjør dette nå lettere, om du følger ham via Twitter. Men også dette har begrenset varighet:

Man har følgende alterativer:

* Man kan reise til Rio de Janeiro i Brasil for å delta på Catholic Youth Day. Da vil du få godskrevet deltagelsen som avlat.
* Du kan følge paven via Twitter, TV eller radio.

I følge erkebiskop Cladio Maria, som har uttalt seg til den italienske avisen Corriere della Serra holder det ikke å chatte på Internatt, man må delta på hele arrangementet.

Det finnes et annet alternativ, som er beskrevet i 1.Joh 1,9: 'Men dersom vi bekjenner våre synder er han trofast og rettferdig, så han tilgir oss syndene og renser oss fra all urett'.

Det siste er bibelsk og sikkert.

Store Norske Leksikon definerer avlat slik:

  • Avlat, indulgens, i romersk-katolsk språkbruk ettergivelse av de timelige syndestraffer som mennesket ellers må sone enten i jordlivet eller i skjærsilden.
  • Avlat forutsetter botens sakrament, som består av syndsbekjennelse og absolusjon, dvs. at presten i Guds sted tilgir de synder som er bekjent.
  • Etter absolusjonen kan skriftefaren pålegge skriftebarnet botsøvelser, som bønn, faste, almisser o.l.
  • Disse botsstraffer og de timelige straffer kan forkortes eller ettergis ved avlat.

  • 2 kommentarer:

    Åsmund Kilde sa...

    Skal kanskje ikke spøke... Men fristende...
    Hva for oss som følger din blog...?

    Bjørn Olav sa...

    Mye godt lesestoff! :)