lørdag, juli 06, 2013

Bønn, røkelse og Kristi himmelfartskapellet

I Kristi himmelfartskapellets liturgi bes både Bibelens salmer, bønner fra den første kristne tiden og frie bønner, slik Gud minner oss om og Ånden inspirerer oss til å be.

Ganske tidlig i liturgien har vi en bønnestund hvor de som deltar kan legge frem sine bønnegjæringer for Nådens trone, og vi kan sammen be for dem. Hvor lenge denne stunden varer varierer fra gang til gang. Det kommer an på hvor mange ting vi har å be for, for i forbindelse med denne bønnestunden ber vi også for de bønnebehovene som flere sender inn til oss og som de ber oss om å be for.

Når denne bønnestunden er over ber vi unisont disse ordene fra Salme 141,1-2:

'Herre, jeg roper til deg. Skynd deg til meg! Lytt når jeg roper! La min bønn være røkelse for deg, mine løftede hender et kveldsoffer'.
Røkelsen hører hjemme i himmelen og når de hellige samles!

Gudstjenesten vår er også en velduft. Den er ikke bare ord i form av bibeltekster som leses, eller hymner som synges. I vår liturgi hører både velduften av røkelsen og velduften av salveoljen hjemme. Fremmed for noen, til glede for andre!

Men vi kan like så godt vende oss til røkelsen her nede på jorden! For den møter oss hjemme i himmelen. Vi skal ikke lese mye i Åpenbaringsboken før vi møter den. Guds trone i innhyllet i røkelse!
'Og jeg så de sju englene som står framfor Gud, og det ble gitt dem sju basuner. En annen engel, som hadde et røkelseskar av gull, kom og stilte seg ved alteret. Han fikk en stor mengde røkelse som han skulle legge sammen med de helliges bønner på gullalteret foran tronen. Og fra engelens hånd steg det opp for Guds ansikt en sky av røkelse sammen med de helliges bønner. Så tok engelen røkelseskaret og fylte det med ild fra alteret og kastet det på jorden. Og det kom tordenbrak og drønn, lyn og jordskjelv'. (Åp 8,2-5)
Legg merke til sammenhengen mellom røkelsen og bønnene fra de hellige, og hvordan Guds folks bønner får ting til å skje på jorden når de blandes med ilden fra Guds hellige alter!

Vi møter også bønnen og røkelsen litt tidligere i Åpenbaringsboken:
'Da det (Lammet) tok boken, falt de fire skapningene og de tjuefire eldste ned for Lammet. Hver av dem hadde en harpe og gullskåler fulle av røkelse, det er de helliges bønner ...' Åp 5,8
 I hele sommer - som ellers i året - feirer vi vår nattverdgudstjeneste i Kristi himmelfartskapellet på Eina hver torsdag klokken 18.00. Du er hjertelig velkommen. Trenger du veibeskrivelse er det bare å ta kontakt..

Ingen kommentarer: