fredag, januar 02, 2015

Økende press - men også økende framgang - baptister slår seg sammen i Tyrkia

Det som skjer på dette bildet er noe å glede seg over nå ved starten av 2015. Det viser en dåpshandling i Samsun i Tyrkia ganske nylig. Fire lokale baptistmenigheter i landet har nå gått sammen og dannet en organisasjon. Hensikten er å oppmuntre hverandre og og kunne samarbeide om å nå ut med evangeliet.

Lederen for denne sammenslutningen av baptister i Tyrkia er Etan Cevik, som er pastor for baptistmenigheten i Izmir, bedre kjent for leserne av Det nye testamente som Smyrna, og en av menighetene som tilhører denne sammenslutningen er baptistmenigheten i Samsun, hvor dåpen fant sted. Pastor for denne menigheten er Orhan.

For en del år siden så Orhan en annonse i en tyrkisk lokalavis hvor noen tilbød et gratis Nytestamente. Orhan skrev og ba om å få et eksemplar. Etter noen dager fikk han en pakke i postkassen fra de som tilbød dette Nytestamentet, men til sin store overraskelse var pakken tom. Han henvendte seg på nytt og fikk tilsendt et Johannes-evangelium. Han ble svært imponert over det han leste, men han kjente ingen der i byen som han kunne samtale med om det han hadde lest.

På grunn av sitt arbeide skiftet Orhan bosted og fortsatte å lese i Johannes-evangeliet. En dag kunne sjefen på jobben hans fortelle at han var en kristen og leste Bibelen. Nå ble Orhan svært glad. De to begynte å lese Bibelen sammen og samtalte om kristen tro en stund, og så ble Orhan invitert med til den menigheten sjefen hans gikk i. Og Orhan ble kristen og døpt.

Etter en tid opplevde han at Gud kalte ham til Svartehavskysten for å grunnlegge en menighet der, og dro dit sammen med familien sin. De slo seg ned i byen Samsun, en by på omlag en halv million mennesker. Han begynte å dele evangeliet med folk og fant at mange av dem var svært åpne. Flere tok beslutningen om å følge Jesus, og de nye troende ba ham om å bli deres pastor. Dette var den spede begynnelsen til menigheten Agape.

Den nye menigheten startet sin egen web-side og oppdaget til sin store glede og overraskelse at tusenvis av mennesker besøkte den. Dette har vist seg å være en svært effektiv måte å komme i kontakt med nye mennesker på, særlig lokalbefolkningen. Hundrevis av mennesker oppsøkte menigheten og ba om å få en samtale. De hadde alle slags spørsmål om den kristne tro. Flesteparten av de som kom hadde kommet i kontakt med menigheten enten via web-siden eller ved personlig kontakt.

Baptistmenigheten i Samsun er som en eneste stor familie. Båndene mellom de troende er sterke og medlemmene er hengitte mennesker. De møtes flere ganger i uka, og hver lørdag møtes de for å be og spise sammen. På søndag er det gudstjeneste og det er regelmessige dåpshandlinger, enten i et nærliggende svømmebasseng, i en nærliggende innsjø eller som her i Svartehavet.

Eneste evangeliske menighet
Offentlige kristne tilstelninger er forbudt, men i begrenset omfang har menigheten muligheten til å besøke enkelte fengsler. Menigheten har ingen muligheter til å kunne drive leirvirksomhet da dette er altfor kostbart. Men det hender de arrangerer noen utflukter hvor de kommer sammen for å spise.

Mange flyktninger fra Syrkia har kommet til Tyrkia, og menigheten Agape tar seg av noen av dem. De har hjulpet dem med mat, ulltepper og ved.

Baptistmenigheten Agape er den eneste evangeliske menigheten blant 7,5 millioner mennesker og du kan reise opptil seks timer i hvilken retning du vil før du finner en annen kristen menighet! Tenk litt på det neste gang du reiser til Tyrkia på ferie!

Agape-menigheten disippelgjør en mengde mennesker i dette enormt store området av Tyrkia, og det er lange reiseavstander mellom dem. Hele regionen har 16 byer, og det er planer om å etablere flere menigheter for å nå ut til disse. Nylig ble en menighet plantet i byen Amasya, omlag 120 kilometer fra Samsun. Her finnes det mennesker som er åpne for evangeliet, og her finnes det en potensiell leder. Hans kone er også en kristen. De trenes nå opp av Orhan for å kunne lede den nye menigheten.

Helt siden Orhan kom til Samsun området har han og hans familie opplevd mange angrep mot dem. Det er kommet trusler via brev og eposter, så vel som aggressive telefonsamtaler. Kors og andre kristne symboler er blitt revet ned fra kirkebygget og noen har knust vinduer for å komme seg inn i lokalet.

I 2005 ble Orhan kidnappet av en gruppe ekstremister som truet med å drepe ham om han ikke sluttet med sin kristne virksomhet. Siden den gangen har politiet satt en bevæpnet vakt utenfor menighetens lokale. Menighetslokalet bevoktes 24/7.

Orhan sier dette i et intervju med representanter for Den europeiske baptistføderasjonen:

'Det er viktig å sette pris på folk om du skal relatere deg til dem. Og vi må være rede til å betale en hvilken som helst pris hele tiden ... I vårt land er en hver kristen en misjonær som må være rede til å lide for sin tro'.

La oss huske våre trossøsken i Tyrkia i våre forbønner!

Ingen kommentarer: