torsdag, januar 29, 2015

98 år gammel Amish-lærer besøkte universitetet han var elev ved etter 61 år

61 år etter at han var ferdig utdannet avla 98 årige Amos J. Yoder (bildet), Eastern Mennonite University et besøk. Og det var en svært oppegående mann tilhørende Amish-folket møtte den nå pensjonerte professor i menighetstjeneste, John R. Martin, og andre i staben ved universitetet.

Professor John R. Martin gikk i samme klasse som Amos J. Yoder, men er betraktelig yngre. Amos J. Yoder som ble uteksaminert i 1954 kan meget vel være den eldste som er uteksaminert ved Eastern Mennonite University som fremdeles er i live.

Det var en grunn for at Amos J. Yoder dro rett fra universitetet og reiste vestover gjennom fire stater, forteller hans datter Rebecca Barbo, som lever i nærheten av Dayton. Mens Yoder befant seg på Eastern Mennonite University gikk det brev frem og tilbake mellom ham og en jente ved navn Sara Miller. Hun var utdannet sykepleier, og det var ganske uvanlig på den tiden at en kvinne i hennes alder var ugift. Men hun var en bestemt dame!

Paret giftet seg i Iowa i juni 1954, og Amos J. Yoder startet på sin lange karriere som lærer i midt-vesten. Paret fikk seks barn, og det ble aldri til at Yoder reiste tilbake til Virginia hvor Eastern Mennonite University ligger.

Rebeccca forteller at faren sitter igjen med gode minner fra tiden i Harrisonburg. 'Han er en intellektuell, og tenker alltid på noe, så det å komme hit og ha muligheten til å studere og lære noe var virkelig betydningsfullt for ham'.

Når Rebecca vokste opp fortalte faren mye om tiden ved universitetet, og det han fortalte var nærmest 'utenomjordisk', så høyt satte han tiden ved dette universitetet.

Forrige uke reiste Amos fra sitt hjem i Grove City i Minnesota for å besøke Rebecca og svigersønnen, som ganske nylig har kommet hjem fra 20 års tjeneste utenfor USA.

'Helt frem til forrige sommer, har pappa levd alene, og har melket sine geiter hver dag', forteller Rebecca, som mistet sin mor i 2013. 'Kan du forestille deg? I Minnesota vinterstid? Så ble det til at han flyttet inn til min bror og siden min bror har fått et nytt barnebarn på østkysten som han ønsket å besøke, så sa jeg: Dette er perfekt. Kom og besøk oss, pappa!'

En av fire Amish-studenter i 1954

Yoder og hans datter ble hilst av en delegasjon fra årets studenttreff. Yoder traff også foruten klassekameraten som jeg allerede har nevnt, også fire andre som gikk i samme klasse.

Yoder var 33 år gammel når han kom til Harrisonburg. Men det var ikke bare alderen som gjorde ham spesiell. Han var også en av fire Amish-studenter. På grunn av restriksjonene med å bli fotografert finnes de tre andre studentene ikke med på klassebildet fra den gangen, men Amos brydde seg ikke om noe slikt, slik at han er avbildet!

Han ble født i et Amish-fellesskap nær Weatherford i Oklahoma, og det ble forventet at det var der han skulle være resten av livet. Men slik ble det ikke. Amos J. Yoder meldte seg for tjeneste i det som den amerikanske regjeringen kalte 'Civilian Public Service' (CPS), som et alternativ til militær verneplikt. For det stred mot den tro som Amos J. Yoder hadde. Vi skriver 1941 og Amos er 25 år gammel. Han er en av 12.000 andre militærnektere dette året. Mange av prosjektene CPS drev med handlet om prosjekter knyttet opp til landbruk, helsesektoren og flyktningearbeid.

Majoriteten av de som avtjente sin verneplikt i CPS kom fra 'freds-kirke' bakgrunn som Mennonite og Brethren. Yoder arbeidet i Colorado Springs i fire år for CPS. Når krigen var over i 1945 meldte han seg for tjeneste i Paraguay for å arbeide med Mennonite Central Commitee og deres arbeid blant flyktninger i dette sør-amerikanske landet. Her skulle han bli i to år.

Så bar det til Harrisonburg og Eastern Mennonite University. Deretter ble det 13 år som lærer ved Amish-skoler i Iowa. Så bestemte han seg for å gjøre noe annet, og fikk arbeid hos en annen gren av Døperbevegelsen - Hutterianerne, nærmere bestemt ved Birch Creek Colony i Montana. Ekteparet og deres barn flyttet deretter til en Hutterite-koloni - Glacier Colony - nær den canadiske grensen, før han dro tilbake til Iowa og Ohio som lærer blant Amish-folket. Amos ble pensjonist i 1972 og flyttet til Minesota, hvor han fortsatt bor.

Ingen kommentarer: