tirsdag, januar 27, 2015

I dag minnes vi Jaffe-familien og befrielsen av Auschwitz

Det var hustrig og kaldt på Gjøvik i dag. Det var det også i Auschwitz på denne dagen for 70 år siden da Den røde arme gikk inn i denne forferdelige konsentrasjonsleiren for å befri fangene.

For den lille gruppen som var kommet til Minneparken i Gjøvik var det naturlig å minnes byens myrdede jøder: Jaffe-familien. De var med på fangetransporten fra Utstikker 1 på Oslo havn, hvor de ble jaget ombord på Donau sammen med 532 andre jøder. Bare ni av dem overlevde, og blant dem er Samuel Steinmann den eneste gjenlevende.

En god venn, Håvald Slåtten, holdt dagens minnetale i et arrangement som Gjøvik og Toten Israelsforening hadde tatt initiativet til sammen med MIFF Gjøvik.

Han kom inn på hvor brennaktuell dagen er med tanken på jødehatet Europa - og Norge - opplever. I dag kommer trusselen, ikke bare fra det høyreekstreme miljøet og nynazister, som marsjerer i våre gater, men også fra islamister. Vi så hva dette hatet fører til i Paris. Drapene på jødene i det jødiske supermarkedet - bare fordi de var jøder - har kommet i bakgrunnen i media. Det sier også sitt. Norske jøder lever i frykt. Skuddene i Bergstien viser hva islamistiske miljøer i Norge er i stand til.

Vi må aldri glemme - men vi må gjøre mer enn det! Vi må reise oss mot jødehatet, stå opp for Norges og Europas jøder, og nekte å bøye oss for ekstremistene. Det er et tankekors at mens Midt-Østen er i ferd med å tømmes for kristne, er Europa i ferd med å tømmes for jøder.

Ved siden av jødene ble også funksjonshemmede, psykisk utviklingshemmede, homofile og romfolk gjenstand for nazistenes grusomme industrialiserte utryddelsespolitikk. De skal heller ikke glemmes i dag.

I dag er det en dag for å gråte. For de seks millioner jøder og andre som mistet sine liv i nazistenes utryddelsesleire. Det er også en dag for å ta et standpunkt - mot hatet, forakten, fornedrelsen og kjempe for det som er oss kjært: livet, friheten, brorskapet og kjærligheten.

Billedtekst: Minnesmerket over de falne i Jernbaneparken i Gjøvik i dag, med bilde av Jaffe-familien, vakre blomster og det israelske flagget. (Foto: May Sissel Hansen)

Ingen kommentarer: