torsdag, januar 22, 2015

Andreas Wurtz, Margarethe Strauss og andre troshelter fra Sankt Peter i Østerrike, del 4

Her er del fire av serien om trosheltene fra Østerrike. På bildet ser vi et av gjemmestedene for anabaptister som flyktet fra sine forfølgere i Sveits. De ble forfulgt av både den katolske, den lutherske og den reformerte kirke:

Kort tid etter dette, i oktober 1765, flyttet familien Wurtz, sammen med andre familier til Kreuz. Andreas solgte sine siste private eiendeler og brakte pengene til menigheten. Menigheten valgte ham til å bli deres 'Haushalter' (husøkonom eller kasserer), et arbeid han trofast skjøttet for resten av livet.

Et år senere dukket Delpini opp.

Etter ordre fra keiserinne Maria Theresia, kom Delpini, en jesuitt-prest til Kreuz for å tvinge de troende tilbake til Den romersk-katolske kirke. Han ga beskjed om at alle måtte komme til et bestemt møte.

Ingen dukket opp.

Da forsøkte han å tvinge dem til å adlyde ham, uten å lykkes. Politiet dukket opp, grep tak i skolelæreren, Jörg Waldner, kastet ham i bakken og bandt hendene hans. Når en 18 år gammel gutt, Christian Hofer, forsøkte å snakke til dem, grep de tak i hans hår og kastet også ham i bakken. Så - når hans 16 år gamle bror Paul, fremdeles nektet å adlyde, tok de tak i hans hår og dro ham fram og tilbake, slo ham med en stokk og dro ham med seg ut i gaten.

Til å begynne med forsøkte denne jesuitt-presten å spre anabaptistene. De ble jaget rundt til de forskjellige omkringliggende landsbyene. Barna ble tatt med tvang fra deres foreldre, ektefeller ble skilt fra hverandre. Men med det samme han reiste tilbake til Wien, vendte de troende tilbake til Kreuz.

I Kreuz slo politiet til mot dem enda en gang. De lukket dem inne i murene rundt en av de rumenske kirkene der. Disse kirkene hadde ofte tykke murer rundt seg som skulle beskytte dem mot fiender under en krig. Før de ble stilt for retten dukket to anabaptistiske flyktninger fra Alwinz opp, Hans Stahl og Josef Kuhr.

Andreas Wurtz frydet seg over å se dem. 'Er du kommet for å befri oss og føre oss ut herfra, broder Josef', spurte han.

'Ja', sa den gamle mannen, 'om det er Guds vilje'.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: