tirsdag, oktober 09, 2018

Danmark reddet 7000 jøder og tok til og med vare på potteplantene til de som måtte flykte

I dag flyr Israels presidentt Reuven Rivlin til Danmark og i morgen,  onsdag 10. oktober, møter han dronning Margrethe på Amalienborg slott og torsdag markeres det at det er 75 år siden 7000 danske jøder ble reddet fra nazistenes hender. Det markerer han blant annet med Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen og kronprins Fredrik.

Markeringen er samtidig en feiring av de danske statsborgere, som skjulte jødiske familier i oktober 1943 og hjalp dem med å flykte fra nazistene.

Rabbineren ved Det mosaiske trossamfunnet i Oslo, Joav Melchior, skriver så gripende om hvordan danske statsborgere beskyttet jødisk eiendom i Danmark. Tre av hans besteforeldre og deres familier ble reddet under den storstilte danske redningsaksjonen. Disse mørke oktoberdagene sto nemlig det danske folk sammen for å redde så mange jøder som mulig. I alt 7000 jøder ble sendt i sikkerhet. De ble gjemt, transportert og sendt i fiskeskøyter og andre småskip over Øresund til det nøytale Sverige.

Men ikke nok med det! Danskene tok også ansvar for jødenes eiendom mens de var på flukt:

"De danske myndighetene gjorde til sammenligning en innsats for å bevare eiendommene og husene som ble forlatt på dagen. Da min farfar og mine oldeforeldre vendte hjem etter krigen, kunne de derfor komme hjem til en like intakt leilighet. En leilighet der naboene hadde husket å vanne plantene."

Tenk det! Så annerledes norske jøder ble behandlet både i forbindelse med krigen og i tiden etterpå. Jødene som vendte tilbake til Danmark opplevde at bussene som brakte dem hjem ble stanset underveis, hvor de ble overrakt mat, kaker og danske flagg.

Rundt 470 danske jøder ble deportert til konsentrasjonsleiren Theresienstadt i daværende Tsjekkoslovakia. Av disse døde 51.

La oss benytte markeringen til å takke Gud og Danmark for at så mange jøder ble reddet fra den visse død som 7000. En av båtene som ble brukt i den store redningsaksjonen finnes utstilt i Holocaust-museet, Yad Vashem, i Jerusalem.

Ingen kommentarer: