mandag, oktober 29, 2018

Ofrene for jødehatet har fått et ansikt

Legg til bildetekst
Hun overlevde nazistenes jødeforfølgelser og utryddelsesleire, men den demoniske antisemittismen og antisionismen nådde henne igjen. 97 år gammel skytes Rosa Malinger (bildet) ihjel av en glødende jødehater, mens hun feirer gudstjeneste på sabbaten.

Den verste jødemassakren i amerikansk historie har fått et ansikt. Den livsglade, vakre  Rosa Malinger, måtte gi tapt for det amerikanske jødehatet. Men det finnes også et norsk jødehat, som det finnes et svensk og britisk. Antisemittismen og antisionismen er global. Den har infisert alle samfunn.  I USA var det en hvit mann som kaldblodig drepte elleve menn og kvinner - ene og alene fordi de var jøder. Ikke for noen annen årsak.

Men han er ikke alene.

Halvparten av all hatkriminalitet i USA er hat mot jøder. Jødehatet blant amerikanere har økt med 60 prosent i 2017. 1.986 tilfeller av antisemittiske hendelser ble raportert over hele USA i fjor. Det er en økning på 57 prosent siden 2016 da tallert var 1.267. Tilfeller med jødehat ble rapportert i alle de amerikanske statene, og det for første gang på 10 år.

Går vi tilbake til 2016 ble 54,2 prosent av alt religiøst hat i USA rettet mot jøder, mens hat mot muslimer lå på 24,8 prosent.

Jødehatet i USA finnes i jihadistiske grupper, i nynazistiske grupper, blant hvite og svarte, og i enkelte kristne grupperinger.

Reaksjonene på det som skjedde i Pittsburg lørdag, i synagogen 'Livets tre', har vært sterke. Men det som skjedde er likevel ikke overraskende. Det var bare et spørsmål om det tiltagende jødehatet som ligger der og ulmer skulle få utløp. I dag sørger mange amerikanere over tapene av jødiske liv, og vi sørger sammen med dem. Men når skal vi sette jødehatet på dagsordenen?

Men det finnes lyspunkter. Amerikanske muslimer har i kjølvannet av tragedien i Pittsburg samlet inn over 60.000 amerikanske dollars til minne om ofrene lørdag. Giverne tilhører ulike islamske organisasjoner. Det er sterkt all den tid det ikke var en muslim, men en hvit amerikaner som sto for de grufulle drapene.

Ingen kommentarer: