torsdag, oktober 11, 2018

Forbyr mobil og nettbrett under gudstjenesten

Det økumeniske patriarkatet i Konstantinopel har innført forbud mot bruk av mobiltelefoner og nettbrett i sine gudstjenester.

Det er Orthodoxia.Info som melder dette. Patriarkatet har spesielt henvendt seg til kantorer og menighetskor, som har tatt ibruk mobiler og nettbrett under gudstjenesten. De blir nå bedt om å ta ibruk liturgiske bøker, som er laget spesielt for kirkesang.

Kanskje andre kirkesamfunn burde innført samme forbud? Nettbrett og mobiler er nyttige hjelpemidler, men burde legges igjen hjemme eller i bilen før man går inn kirkedøra. Joda, jeg kjenner argumentene for at de har Bibelen med på mobilen eller nettbrettet, men de brukes også til nye annet. Som å sjekke Facebook, nyheter, eposter. For en tid tilbake var jeg til stede under en gudstjeneste, og kom litt sent. Jeg satte meg derfor bakerst. Foran meg sto kirketjeneren. Dette var en  av menighetene tilhørende Den norske kirke. Midt under salmesangen og prestens preken var kirketjeneren i ferd med å sjekke VG's nettutgave. Helt åpenlyst. Jeg var ikke den eneste som la merke til det.

Men jeg ser mange se ned i sine skjermer mens jeg preker, eller taster. Kanskje de gjør notater? Jeg håper det, men fristelsen til å drive med noe helt annet er stor. For den som taler er det veldig distraherende.

Er vi virkelig blitt så avhengig av disse duppedingstene at vi må ha dem med oss alle steder? For å sjekke siste nytt? For å se hvor mange likes vi har fått eller kommentarer på sosiale medier? Eller har vi dem med oss for å slå opp i Bibelen eller notere fra prekenen eller undervisningen? Hører vi fra Gud samtidig som vi er opptatt med mobilen eller nettbrettet, eller burde vi ta oss en pause og lytte?

Jeg forrettet en gang en begravelse hvor en og samme person ble oppringt tre ganger i kirken. Han gikk ut hver gang, men det var veldig forstyrrende og det var respektløst mot de sørgende.

Ingen kommentarer: