tirsdag, juli 25, 2023

Jan Hanvold, hatytringer og kommentarfeltet i Dagen og Vårt Land


Det gikk ikke mange minuttene etter at det ble kjent at TV-grunderen Jan Hanvold var rammet av et kraftig hjerteinfarkt under en reise i USA, og lagt i kunstig koma, før hatkommentarene fant sin plass i kommentarffeltene i aviser og i sosiale medier. Til og med kommentarfeltet i Dagbladet måtte stenges, og i avisen Dagen måtte man begynne å moderere hvem som kunne få kommentere. Det sier mye om hva som bor i mennesket av synd, når så my grums kommer opp til overflaten og man fryder seg over at noen blir alvorlig syke. Som en av kommentarene som slapp gjennom modereringen i Dagen: 'Det var på tide!'  Hva får et menneske til å skrive en slik kommentar? Jeg har hatt to hjerteinfarkt, men kunne ikke ha  unt min verste fiende å oppleve smertene og frykten det skaper.

Både Dagen og Vårt Land har en liten gruppe, mest menn, som de lar slippe til med sine latterfigurer til seriøse innlegg og reportasjer som handler om sårbare mennesker som deler vitnesbyrd om hva troen betyr for dem, eller noe galt som har skjedd i en eller annen kristen sammenheng. Dermed er begge disse avisene med på å rakke ned på andres tro, og drive gjøn med deres overbevisning. Hva vil Dagen og Vårt Land oppnå med dette?  Det er de samme personene som går igjen i begge avisene, en liten gruppe gudsfornektere og de kjennetegnes blant annet at ingen av dem abonnerer på avisene, men kommenterer ut fra presentasjonen av saken som er publisert.

Jan Hanvold er omstridt, og han kan komme med stygge kommentarer om andre, men nå må vi alle besinne oss og omslutte Jan Hanvold og hans familie md varme, omsorg og forbønn. Det vil jeg gjøre og mange med meg. Jeg er slett ikke enig med Jan Hanvold i teologi, men dette er en tid for omsorg.

Ingen kommentarer: