tirsdag, juli 11, 2023

Kristi herrevelde - eller Kristus på billigsalg? Del 2


Den nærmeste medarbeideren til den legendariske kinesiske husmenighetslederen Watchman Nee, Stephen Kaung  (bildet), døde 2.juli i fjor, 107 år gammel. Kaung, som var åndsfrisk og vital helt til det siste, har etterlatt seg en stor åndelig arv. I en tale sa Kaung blant annet, her i min oversettelse: "Kristi herrevelde er det viktigste emnet i Guds ord. Faktum er, det rører ved selve hjertet i Guds evige hensikt." 

Jeg merker meg at Kaung ikke sier at dette med Kristi herrevelde er et av mange viktige budskap i Bibelen, men det viktigste! Jeg er enig med ham. Stephen Kaung talte over emnet  'Kristi herrevelde' i forbindelse med en bibelkonferanse i Richmond i Virginia i USA i juli 2000.  Tema for hans andre bibeltime var: "Menighetens siste kall - kallet til å overvinne".

Til den kristne forsamlingen i Efesos skriver apostelen Paulus: "... da han kunngjorde for oss sin viljes mysterium, det han gjerne ville gjøre i ham. Han ville fullføre sin frelsesplan i tidens fylde: å sammenfatte alt i Kristus, alt i himmel og på jord i ham... Alt la han under hans føtter, og ham, hodet over alle ting ga han til kirken, som er Kristi kropp, fylt av ham som fyller alt i alle." (Ef 1,9-10 og v.22-23)

Vi møter den samme understrekningen av Kristi herrevelde i det Paulus skriver til menigheten i Kolossai. "Han er den usynlige Guds bilde, den førstefødte før alt det skapte. For i ham er alt blitt skapt, i himmelen og på jorden, det synlige og det usynlige, troner og herskere, makter og åndskrefter - alt er skapt ved ham og til ham. Han er før alt, og i ham blir alt holdt sammen. Han er hodet for kroppen, som er kirken. Han er opphavet, den førstefødte fra de døde, så han i ett og alt kan være den fremste. For i ham ville Gud la hele sin fylde ta bolig." (Kol 1,15-19)

"... holder fast på ham som er hodet, fra ham vokser hele kroppen og blir støttet og holdt sammen av sine ledd og bånd. Da vokser den slik Gud vil." (Kol 2,19)

Kristi herrevelde kalles også 'Hans viljes mysterium' - det vil si Hans uttalte vilje og hensikt fra før verdens grunnvoll ble lagt, fra før noe ble skapt - alt skal underlegges Ham - alt i himmel og på jord. Dette får forskjellige uttrykk i Skriften. I Ef 1,10 brukes ordene: "... å sammenfatte alt i Kristus..." Andre oversetter det med: "å summere opp alt i Kristus", "å samle alt i Kristus..."

Hva betyr så dette? Det betyr at det er velbehagelig for Gud, det er Guds vilje, det er Hans evige hensikt, at alt skal underlegges Hans Sønn, at alt skal samles rundt og om Sønnen, og at alt, i himmel og på jord, skal kretse om Kristi herrevelde. 

Alt skal manifestere Sønnen, alt skal herliggjøre Sønnen. 

Men dette herrevelet har sin tidenes morgen blitt utfordret. Om det skal neste artikkel i denne serien handle.

fortsettes

Ingen kommentarer: