onsdag, juli 12, 2023

Kristi herrevelde - eller Kristus på billigsalg? Del 3


Ingenting. absolutt ingenting, kan true Kristi herrevelde. Det kommer en dag da selv verdens herskere - presidenter, konger, keisere, sultaner, statsminstre,  ja, selv mørkets fyrster og herskere, må bøye kne for Ham som kalles Christos Pantokrator - Verdensaltets hersker - eller Allherskeren. Apostelen Paulus skriver om dette i en tid hvor en romerske keiseren tilsynelatende hadde all makt i sitt imperium:

"Derfor har og Gud høyt opphøyet ham og gitt ham det navn SOM ER OVER ALLE NAVN, for at i Jesu navn SKAL HVERT KNE BØYE SEG, deres som er i himmelen og på jorden og under jorden, OG HVER TUNGE skal bekjenne at JESUS KRISTUS ER HERRE, til Gud Faders ære." (Fil 2,9-11 Uthevelsene er mine)

Jesus er Herre! Ferdig snakka!

Salme 2, som er en messiansk salme, beskriver profetisk en tid hvor "hedningene larmer, og folkene grunner på det som fåfengt er. Jordens konger reiser seg og fyrster rådslår sammen mot Herren og hans salvede." Denne endetidens konspirasjon har som mål å "sprenge deres bånd og kaste deres rep av oss", det vil si å fjerne Den treenige Guds innflytelse i verden.

Hvordan reagerer så Gud? Føler Han seg truet? Langt derifra! "Han som TRONER i himmelen, ler. Herren spotter dem. Så taler han til dem i sin vrede..."

Han som troner i himmelen blir ikke redd. Menneskets opprør er "fåfengt", for å sitere salmisten som skrev disse profetiske ordene.

Men helt siden tidenes begynnelse, da den strålennde erkeengelen Lucifer gjorde opprør mot Gud, og fikk med seg deler av englehæren, har mørkets makter og denne verdens herskere, hatt som mål å utfordre Kristi herrevelde. De vil likevel ikke lykkes, selv om de kan gjøre stor skade. Gud advarer disse opprørerne og spotterne. Det kommer en dommens dag  da de stilles til ansvar: "Så taler han til dem i sin vrede, i sin store harme forferder han dem: Det er jo jeg som har innsatt min konge på Sion, mitt hellige berg...Du skal knuse dem med jernstav, som en pottemakers leirkar skal du slå dem i stykker. Og nå, dere konger! Gå viselig fram! La dere advare, dere herskere på jorden! Tjen Herren med frykt, og juble med beven! Kyss Sønnen, for at han ikke skal bli vred og dere gå til grunne på veien! For snart kunne hans vrede bli opptent. Salig er alle som tar sin tilflukt til ham."

I prologen til Åpenbaringsboken beskriver den profetiske seeren Johannes Jesus på følgende måte: "...og fra Jesus Kristus, det troverdige vitne, den førstefødte av de døde og herskeren over kongene på jorden." (Åp 1,5)  Det er det Han er, og jo før vi innser det, jo bedre.

'Gud er Gud, om alle mnn var døde. Gud er Gud, om alle land lå øde', synger vi med Petter Dass. Det er mennesket som i sin dårskap som vender seg mot Gud og Hans ordninger. Det hjelper abslutt ingenting om de kalles keiser eller konge eller president - eller biskop, for den saks skyld - om de finnes stridende mot Guds ord, må de en dag svare for en høyere innstans - Gud.

I sin dårskap tror det moderne mennesket at det vet bedre, har større innsikt enn Gud og Hans ord - ja, selv kristne utfordrer Hans autoritet og forkaster den troen som vi en gang for alle har fått overlevert fra apostlene. Dette er ikke noe annet enn STOLTHET, eller på engelsk PRIDE. 

KRISTUS ER HERRE!

Ingen kommentarer: