tirsdag, juli 18, 2023

Uten fornyet kornavtaale kan 44 millioner mennesker i 38 land sulte ihjel


Russlands nei til forlengelse av kornavtalen kan få katastrofale følger for mange land i Afrika, som er helt avhengig av den for å dekke matmangl. Og den svært alvorlige situasjonen forverres av at Russland nå bruker droner til å ødelegge havna i Odesa hvor mye av det livsviktige kornet skipes ut fra. Dette bør oppta alle bedende kristne for tiden.

Det har ikke vært mangel på advarseer om det som nå skjer: Før Russland sa opp avtalen i går ettermiddag, uttalte FNs beredskapsoffiser for matsikkerhet, Dominique Ferretti på en pressekonferanse i Geneve i forrige uke: 'Hvis avtalen kollapser, vil Øst-Afrika bli truffet veldig hardt. Det er en rekk land der som er avhengig av korn fra Ukraina, og uten det vil de oppleve en stor økning i matprisene.'

Som om ikke det er nok Øst-Afrika har utstrakt tørke ført til økt sult og økt utbredelse av næringsrelaterte sykdommer. Og prisene på korn og oljevekster har allerede begynt å stige etter at Russland i går sa nei til en ny kornavtale.

For å gi et konkret eksempel på konsekvensen av dette advarte FN i fjor om at 44 millionr mennesker i 38 land nå står overfor en sultkatastrofe! 

Korn fra Ukraina står for halvparten av maten som Verdensmatvareprogram deler ut til områder preget av sult.

Egypt mottar 1,2 millioner tonn fra Ukraina og Jemen 260.000 tonn. Her sliter folk allerede på grunn av økte matvarepriser. Zambias utenriksminister sa nylig i en uttalelse at krigen i Ukraina har  resultert i tap av menneskeliv og matsikkerhet. 

Nå trenger vi å be Herren gi partene visdom til hvordan denne krisen skal kunne løses, så millioner av livv kan reddes.

Ingen kommentarer: