mandag, september 18, 2006

Behovet for gudsfrykt



"Å frykte Herren er begynnelsen til visdom, og å kjenne Den Hellige er forstand," leser vi i Ord 9,10. I dette verset skjuler det seg en hemmelighet for mange troende av i dag. Det er utrolig hvor "familiær" omgangen er blitt med Den tre ganger hellige Gud, i mange kristne sammenhenger her til lands. Gud er en slags "kompis", og det ser ut for meg at overfor denne "kompis'en" så kan man oppføre seg akkurat som man vil. Et av de største bønnebehovene jeg ser vi trenger å sette øverst på bønnelista vår, er behovet for gudsfrykt. Det er nemlig selve nøkkelen til visdom og til ikke bare kunnskap om Gud, men også til å kjenne Ham. I Salme 25,14 kan vi lese: "Herren har FORTROLIG samfunn med dem som frykter ham.."

Hva er så gudsfrykt? Mange vil oversette dette ordet med "ærefrykt" eller "respekt". Jeg er enig at begge disse ordene er beskrivende for hva som ligger i ordet gudsfrykt, men jeg tror ikke det er fullt ut dekkende. For det finnes noe av reell frykt i gudsfrykten - kneskjelvende, oppskakende, ærlig og oppriktig, gispende frykt. Og grunnen til dette er at Gud er Gud, og det er ikke vi. Hvis du som leser dette, i tro på den oppstandne Jesus Kristus har betrodd sin sjel i Guds omsorg, har du ingen grunn til å være redd for Gud. Hans dom over synden er allerede tømt ut på Hans syndfrie Sønn på Golgata kors. Men fordi du og jeg er begrenset, liten og skrøpelig, og Gud er uendelig, alle steder og allmektig, så forsvinner ikke all følelse av frykt når vi begynner å kjenne Gud.

Når vi begynner å kjenne Gud som den Han er, en allmektig, suveren, beundringsverdig Herre, som med en eneste befaling former et univers av glitrende stjerner ut av intet, da vil du begynne å finne din "tilfredsstillelse i Herrens frykt." Det står profetert om Jesus: "Han skal ha sitt velbehag i frykten for Herren." (Jes 11,3)

Det finnes mange fordeler ned Herrens frykt. La meg bare nevne noen:

Velvære: "Måtte de bare alle dager ha det samme hjertelag til å frykte meg og ta vare på alle mine bud, så det kan gå dem vel og deres barn vel til evig tid." (5.Mos 5,29)

Beskyttelse: "Herrens engel slår leir rundt omkring dem som frykter ham, og han utfrir dem." (Salme 34,8)

Forsørgelse: "Frykt Herren, dere hans hellige! De som frykter ham, mangler ikke noen ting." (Salme 34,10)

Mat: "Han har gitt mat til dem som frykter ham. Til evig tid kommer han sin pakt i hu." (Salme 111,5)

Oppfylte ønsker: "Herren vil oppfylle de gudfryktiges lengsel, han hører deres rop og frelser dem." (Salme 145,19)

Guds godhet: "Hvor stor din godhet er, som du har beholdt for dem som frykter deg, som du har vist mot dem som tar sin tilflukt til deg, for øynene på menneskenes barn." (Salme 31,20)

La oss i dag bøye oss for den tre ganger hellige Gud.

Ingen kommentarer: