fredag, september 22, 2006

Shana Tova Rosh Hashana 5767



Ved shabbatens begynnelse i ettermiddag starter feiringen av Rosh Hashana - jødenes nyttår. Da vil det bli blåst i shofarer, og Abrahams, Isaks og Jakobs Gud vil bli lovprist. Ved inngangen til det jødiske året 5767 er det 7.077 millioner mennesker i Israel. Det er en økning på 118,000 personer eller 1,7 prosent fra i fjor. Jødene utgjør 5,368 millioner eller 76 prosent av befolkningen, mens araberne utgjør 1,4 millioner eller 19,5 prosent. I løpet av det siste året kom det 19,000 nye immigranter til Israel noe som er det laveste på 20 år. Men på Israels fjell, i Judea og Samaria, som skal bosettes i følge de bibelske profetiene, vokser befolkningen med tre prosent, eller 7200 personer, i første halvdel av 2006. I juni bodde det 260.932 personer på Israels fjell, viser tall fra Innenriksministreriet. Husdepartementet har også gitt klarsignal for å bygge 690 nye boenheter i Judea og Samaria. 348 enheter skal føres opp i Ma'ale Adumim, som ligger inntil Jerusalem. I Beitar Illit skal det bygges 342 enheter. Dette er en av de raskest voksende samfunn med 25.000 ortodokse jøder. Hos profeten Esekiel kan vi lese:

"Men dere, Israels fjell, dere skal strekke ut deres grener og bære frukt for mitt folk Israel. For det skal snart komme. For se, jeg kommer til dere, og dere skal bli dyrket og tilsådd. Og jeg vil føre en mange mennesker opp på dere, hele Israels hus. I byene skal det igjen bo folk, og ruinene skal bygges opp igjen. Jeg vil føre en mengde mennesker og kveg opp på dere, og de skal øke og være fruktbare. Jeg vil la det bo folk på dere som i gammel tid og gjøre enda mer vel mot dere enn i deres første tid. Og dere skal kjenne at jeg er Herren. Jeg vil la mennesker, mitt folk Israel, ferdes på dere. De skal ta deg i eie, og du skal være deres arv. Og du skal aldri mer gjøre dem barnløse." (Esek 36,8-12)

Jødenes nyttårsfeiring her i Norge vil være preget av den svært alvorlige trusselen om likvidasjon av den israelske ambassadøren, trusselen om terroranslaget mot den israelske ambassaden og skytingen mot synagogen i Oslo. Takket være god innsats fra norsk sikkerhetspoliti er sannsynligvis gjerningsmennene bak dette arrestert. Det er det grunn til å takke Gud for. Mer enn noensinne trenger vi å slå ring om våre jødiske venner i Norge. Fortelle dem at vi bryr oss om dem, og at vi vil stå opp for dem mot det hat og forakt Israel og jødene nå utsettes for av enkelte muslimer, av en svært lite nøytral norsk presse, av enkelte politikere. Om alle andre svikter bør det norske kristenfolk være veldig tydelig i sin støtte til Guds utvalgte folk.

Men det er ikke bare i Norge at jødene blir utsatt for hathandlinger. The Jerusalem Post melder i dag at to synagoger er blitt vandalisert i Russland. I Khabarovsk, på grensen til Kina, en by med 580.000 innbyggere ble vinduene i byens synagoge smadret i dag tidlig. Heldigvis oppholdt det seg ingen jøder i bygningen da vandalismen skjedde. Det andre anslaget mot en russisk synagoge skjedde også i morgentimene i dag, i byen Astrakhan som ligger ved eleven Volga, sør i Russland. En molotov coctail ble kastet mot døren i synagogen, som tok fyr, men brannen spredte seg ikke. Gjerningsmennene i begge disse tilfellene er ukjent, men er nok et eksempel på den økende antisemittismen som sprer seg i verden.

Rosh Hashana er Basunenes høytid, til minne om Guds skapelse av verden. Vi kan lese om nyttårsfesten i 3.Mos 23,23-25: "Si til israelittene: Den første dagen i den sjuende måneden skal dere holde hviledag. Da skal dere blåse i horn for å minne om den hellige samling. Den dagen må dere ikke gjøre noe arbeid ..." På Rosh Hashana er det viktig å høre shofarlyden. En shofar er et bukkehorn som er omgjort til et blåseinstrument. Det skal kalle folk til omvendelse. Lyden er et symbol på at Gud samler sitt folk. Det er en tid til ettertanke. I følge tradisjonen ser Gud i livets bok på årets siste dag. Der står det hva man har gjort. Derfor er det jødiske nyttår også en ransakelelsens høytid hvor man gjør opp sin synd. Rosh Hashana er innledningen til de ti botsdahene som for fram til den store forsoningsdgaen Yom Kippur. På Rosh Hashana kan man se religiøse jøder langs israelske strender og vann vrenge lommene sine slik at rusket faller i sjøen. Andre kaster steiner ut i havet. Det er et bilde på at synden gjøres opp og kastes i glemselens hav hvor Gud ikke mer kommer den i hu. I Mika 7,19 står det: "Du skal kaste alle deres synder i havets dyp." Salme 24 er spesielt viet til denne nyttårsfesten. Kanskje en ide å lese den idag?

Ingen kommentarer: