lørdag, november 18, 2006

A.W. Tozer - en mann som levde med Guds nærhet



En mann som forstod betydningen av å leve med bevisstheten om Guds nærvær i ens daglige liv, var A.W. Tozer. I sitt daglige liv, han var pastor for en menighet tilhørende The Christian and Missionary Alliance, levde Tozer med en følelse av at Gud svøpte ham inn i ærefrykt og tilbedelse. Han var altoppslukende opptatt av å praktisere Guds nærvær - for å låne et uttrykk fra mystikeren Broder Laurentius, som Tozer leste med stor glede. I det han reflektere over sitt forhold til Gud, skrev Tozer en gang: "Jeg har funnet at Gud er hjertelig og generøs og på alle måter lett å leve med." For Tozers vedkommende, var Jesu kjærlighet og nåde, en stadig tilbakevendende forundring. Det er ikke mulig å forestå denne mannens liv og tjeneste, som hentet så mye av sin næring fra ørkenfedrene og mystikernes liv, om man ikke tar i betraktning hans lengsel og sterke søken etter Gud selv. "Arbeid som ikke springer ut av tilbedelse," skrev han en gang, "er intetsigende og verdiløst og kan bare være som tre, høy eller halm på den dagen da enhvers verk skal prøves." Tilbedelse av den tre ganger hellige Gud, var det stadig tilbakevendende tema i Tozers liv og tjeneste. Tilbedelsen av Gud dominerte alt som skjedde rundt og i hans liv. "Tilbedelse", skrev han: "er å føle i ditt hjerte og uttrykke på en dertil egnet måte en ydmyk, men også frydefull følelse av beundrende ærefrykt, forbausende undring og en kjærlighet som gir en overstrømmende kraft i nærværet til Den gamle av dager. Dette Mysterium , som filosofene kaller Den første årsak, men som vi kjenner som vår Far i himmelen." Tozers virkelige styrke kom fra hans bønneliv. Vekkelsesforkynneren Leonard Ravenhill, som stod Tozer veldig nær, sa dette om ham: "Å kjenne dr. Tozer var en stor velsignelse. Å be sammen med ham var som å være på det hellige sted." Tozer kunne si: "Som en mann ber, slik er han."

Tozer var også viden kjent for sin humor, som kunne være skarp. "Jeg liker pipeorgler," kunne han si: "spesielt der hvor forkynneren er en modernist. Jeg gleder meg over å telle pipene og forsøker å gjette hvilke tangenter organisten treffer med fingrene, mens predikanten lirer av seg sin tillærte tvil over hodene på forsamlingen."

Til predikanter kunne han si: "Noen få minutter med ærlig bønn vil ofte gi mer lys enn timer med lesning av bibelkommentarer. Den beste regelen er: Gå til Gud først og spør om meningen av teksten du leser. Så kan du konsulere de lærde. Det kan være at de har funnet et hvetekorn som du har oversett."

Som jeg skrev hentet Tozer mye av sin åndelige næring ved å lese ørkenfedrene og mystikerne. Blant disse var bøker av Francois de Salignac de la Mothe Fenelon fra 1700-tallet, madame Jeanne Guyon, Frederick William Faber, Nicholas av Cusa, mester Eckhart og ikke minst Julian av Norwick. Dessverre finnes ingen av Tozers bøker på norsk. Logos gav i sin tid ut Den guddommelige erobring, mens flere av bøkene hans er oversatt til svensk. Mange av hans taler finnes på Internett, og kan lastes ned gratis. Det er bare å søke på navnet hans!

2 kommentarer:

Halvard sa...

Hei! Vet du om noen av de svenske oversettelsene av hans bøker?

Bjørn Olav sa...

Jeg har tre bøker av Tozer oversatt til svensk:

Guds profet i församlingen
Guds egenskaper - en inblick i Guds väsen
Gudslängtan

Bøkene ble utgitt på Proklama i samarbeide med InterSkrift.

Den som kanskje vet noe mer om dette er Jonas Melin. Du finner hans blogg her: http://www.barnabasbloggen.com