torsdag, november 30, 2006

Minnedagen for apostelen Andreas


I følge primstaven er 30. november minnedagen for apostelen Andreas. Det nye testamente forteller oss at Andreas og Simon Peter var brødre. De vokste opp i Kapernaum ved Genesaretsjøen. Begge brødrene var fiskere, og jøder. Vi vet også at Andreas og Simon Peter var omgangsvenner med Sebbedeus sønnene, og disipler av døperen Johannes. I følge Evangeliet etter Johannes var Andreas og Peter de to første som ble kalt til apostler. Andreas er også den aller første kristne misjonær, i det han introduserer sin bror for Jesus. På gresk er Andreas kjent som protokletos - den som ble kalt først. Andreas er nevnt flere ganger i evangeliene, og i apostellistene nevnes han alltid blant de fire første (sammen med Peter, Jakob og Johannes). Evangeliene viser hvordan han sitter ydmykt ved Mesterens føtter og stiller spørsmål på vegne av de andre. Han er nevnt spesielt for sitt bidrag da Jesus mettet fem tusen (Joh 6,1-9), da han lurte på hvordan de skulle skaffe mat til mengden, og i en episode med grekerne som ønsket å møte Jesus (Joh 12,20-22). Selv holder han seg i bakgrunnen; det er Jesus menneskene skal møte, ikke ham selv. I dette er han et eksempel for oss alle. Det er lite vi vet om Andreas ut over dette. De som har omtalt ham i ulike skrifter, gir ulike og tildels motstridende opplysninger. Det er ikke sikkert hvor han forkynte evangeliet, hvor han døde eller hvor han ble gravlagt. De eldste skriftlige tradisjonene forbinder ham med Hellas, hvor både Skythia og Epirus hevder ham som deres apostel. Den berømte kirkehistorikeren Eusebius (ca 260-340) sier at Andreas forkynte i Skythia, den hellige Gregor av Nazianz sier Epirus, mens den hellige Hieronymus sier Akaia. Patras i Akaia på Peloponnes hevder å være stedet hvor Andreas ble korsfestet.

De mest troverdige kildene forteller at Andreas var misjonær i områdene rundt Svartehavet og i Hellas. Til slutt slo han seg ned i Hellas og forkynte evangeliet der som biskop av Patras, hovedstaden i distriktet Akaia. Under keiser Nero, rundt år 60, ble Andreas arrestert av stattholderen, kristenhateren Aegeas. En versjon sier at Andreas hadde omvendt og døpt hans hustru Maximilla, men pålagt henne ekteskapelig avholdenhet så lenge mannen var hedning, og at det var grunnen til at apostelen ble drept. Andre versjoner sier at stattholderen prøvde å tvinge Andreas til å tilbe avgudene, noe apostelen standhaftig nektet. Det betydde dødsdom.

Den 30. november år 60 eller 62 ble Andreas martyrdrept i Patras ved å bli bundet på et krysstilt kors, som har fått navnet Andreaskors, og tidligere også høyt æret som en forkortelse for Kristi navn (X). I to til tre dager skal han ha prekt til folket i denne smertefulle stillingen før han døde.

Ingen kommentarer: