fredag, januar 09, 2009

Befri dem fra Hamas



Aftenposten gjengir i dag et meget spennende og særdeles viktig debattinnlegg av den franske filosofen Bernhard-Henri Lèvy. Jeg skulle ønske mange leste det! Bernhard-Henri Lèvy var blant lederne for de såkalte "Nouvelle Philosophie" eller nyfilosofene, som var en spennende bevegelse med oppstart i 1976. Deres intelektuelle og kraftige oppgjør med marxismen gav gjenklang også her hjemme. Nå tar Bernhard-Henri Lèvy et like kraftig oppgjør med Hamas. Ikke minst denne terrorbevegelsens bruk av menneskelige skjold.

"En gammel taktikk med 'menneskelige skjold' som går ut på at Hamas, i likhet med Hizbollah for to år siden, plasserer sine hovedkvarterer, våpenlagre og bunkere i førsteetasjen i boligblokker, sykehus, skoler og moskeer - effektivt, men avskyelig."

Bernhard-Henri Lèvy mener også at det er en grunnleggende forskjell mellom den ene og den andre parts strategi, "en forskjell man ikke kan tillate seg å se bort fra hvis man vil danne seg et riktig bilde av tragedien og virkemidler for å gjøre slutt på den: Palestinerne skyter mot byer, eller med andre ord mot sivile (en 'krigsforbrytelse' ifølge folkeretten); israelerne sikter mot militære mål og forårsaker sivile ødeleggelser utilsiktet (som i krigsterminologien kalles 'kollaterale skader', riktignok et motbydelig navn, men som likevel påpeker en reell strategisk og moralsk asymmetri)."

I motsetning til en god del norske politikere, med ett hederlig unntak: Siv Jensen, så har Bernhard-Henri Lèvi vært i Sdrerot.

"Ingen regjerning og intet annet land i verden utenom dette baktalte og demoniserte Israel ville i årevis akseptert å se tusentalls granater ramle ned over byene sine. Det som virkelig forbauser, er ikke Israels 'brutalitet', men hvor lenge landet har vist tilbakeholdenhet.

Det faktum at Hamas' Kassam-raketter og nå også deres Grad-raketter har drept så få mennesker, beviser ikke at rakettene er hjemmelagede, ufarlige og så videre, men skyldes at israelerne beskytter seg, at de gjemmer seg i kjellere i husene sine, i bomberom. De lever en marerittlignende tilværelse på nåde til lyden av sirener og eksplosjoner - jeg har vært i Sderot, og jeg vet det."

Det er bare en ting å si: Om du ikke abonnerer på Aftenposten, stikk av gårde og få tak på dagens utgave, og se i kulturdelen på side 5! Dette debattinnlegget MÅ du bare lese.

5 kommentarer:

Jens Thoresen sa...

Hei Bjørn! Det skal eg gjera, veit du. Det leskar sjela i desse dagar å lesa rettvise tankar borne fram av folk som har to augo å sjå med, og som har hjarta for Israel og jødefolket.

Anonym sa...

Dette er noe mange av oss vet. Igår kom jeg i prat med en som trodde fullt og fast på at situasjonen som blir vist på dagsrevyen er den helt sanne. Jeg fortalte om Hamas som gjemmer seg blant sivile, men det var vanskelig å tro. Idag fikk jeg mail fra henne, hun hadde lest i Aftenposten, og ville bare si at jeg hadde rett. Hun hadde alltid trodd at Norge var et meget Israels vennlig land. Vel, det trodde jeg også..,før, men ikke nå lenger.

Bjørn Olav sa...

Godt nytt velsignet år, Jens! Jeg kan vel ikke akkurat si at du har noe å glede deg til, men Bernhard-Henri Lèvy's artikkel er glimrende godt skrevet og særdeles poengtert.

Bjørn Olav sa...

Jeg tror det var en del som ble vekket for hvor dypt Israelshatet og jødehatet stikker i Norge.

KuleKnut sa...

hmm, velig interessant.

-nei, det eneste som funker er fred for at det skal bli fred der altså...