mandag, januar 12, 2009

Budskapet om Jesu gjenkomst og Israels gjenopprettelse førte til dannelsen av menonittlandsby i Haifa, del 2



Aldri før hadde Heinrich kjent seg så oppglødet. Og han kjente det kokte da nyhetene kom at jøder over hele Russland skyndte seg til Palestina i et stort Aliyah. Velstående jøder fra England og Amerika, ble det sagt, kjøpte land i tyrkisk Palestina. Her skulle jødiske familier slå seg ned som gårdbrukere i landsbyer.

Fikentreet sto i blomst! Bibelske profetier ble oppfylt like foran deres øyne! Heinrich hadde ikke tid til å vente på sine foreldre og søstre. Han slo seg sammen med en begeistret gruppe menonitter som dro via Tbilisi i nåværende Georgia og Batum til Middelhavet og derfra med skip til Haifa i 1883.

Det var en vidunderlig, men litt forvirrende situasjon som møtte ham, når han kom til Haifa. Rett opp fra stranda i Haifa hadde menonitter fra Russland, og noen familier fra Tyskland (fra Korntal nær Stuttgart), slått seg ned langs en gate som ledet opp til Karmelfjellet. Litt lenger unna, langs kysten, hadde en annen gruppe bygget en landsby i den gamle arabiske byen Jaffa. Og på Saronsletten, nær Gaza by, hadde en gruppe menonitter som nettopp hadde ankommet slått seg ned Sarona, og noen andre igjen hadde slått seg ned litt lenger inn i landet, nær Refaim og i Galilea.

Overalt møtte de nyankomne familiene svære vanskeligheter. Arabiske landsbyboere var vennlige og kom med frukt som de kunne spise. Men de kunne jo ikke kommunisere med dem. Tyrkiske myndighetspersoner gjorde lite for å hjelpe og skapte mest problemer og la hindringer i veien for dem. Kvinner og barn ble syke på grunn av det fremmede klimaet, særlig i sumpområdene i Sarona, og om natten ble de angrepet av banditter.

Men ingenting gjorde disse menonittene motløse. De arbeidet med iver for å gjøre i stand Jesu hjemland for Hans gjenkomst! Blant de første som ankom fra Russland var familiene til Jakob Goertzen, Heinrich Friesen, Herman Fast, og Diedrich Dueck sammen med Katherina Decker, som var enke og hennes barn. Men mange flere skulle følge.

Familien til Nikolai Schmidt Gnadenfeld slo seg ned i nærheten av Jerusalem, og guttene deres begynte å gjete sauer på høydene rundt byen. De hadde brakt med seg flotte Merino sauer fra Russland. Men de langhårede sauene tålte det tørre klimaet og den foret de fikk dårlig. Så prøvde de seg med sennepsfrødyrking, men markedet for noe slikt var ikke stort. Det endte opp med at de kjøpte en vingård mellom Jerusalem og Betlehem og denne lykkedes de med.

Bildet viser noen av de russiske menonittene som kom til Israel.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: