onsdag, januar 28, 2009

Når både biskop og prest blir forførere


Det er uendelig trist at en biskop kan fjerne seg så mye fra sin kirkes tro og bekjennelse, at han til og med er villig til å ordinere en samboende prest. Men så langt er frafallet kommet. Nå er det jo godt kjent fra før at biskop Tor B. Jørgensen har et meget liberalt syn på både Bibelen og på ekteskapet, så en burde vel ikke overraskes for mye. Likvel er det trist for alle som vil stå for det Bibelen sier om ekteskapet. Det var 18. januar i år at biskop Tor B. Jørgensen ordinerte den første hetrofile samboer til prest i Den norske kirke. Silje Meisal (26) mener det er bra at de som arbeider i kirken ikke lever så annerledes enn folk flest. Bare en slik uttalelse burde få henne til å virkelig spørre om hun virkelig mener det hun sier. Det stemmer jo veldig dårlig med Bibelen. Der omtales menigheten som de som er kalt ut, og vi er kalt til å leve hellige liv, og være salt og lys. Om ikke Silje Meisal vet bedre etter å ha studert teologi i seks-syv år, burde jo biskopen hennes vite bedre. Som hennes overordnede og som hennes biskop burde han ha veiledet henne ut fra Bibelen. Men når begge to ser ut til å forholde seg til den som Guds evige, uforanderlige og autoritative ord, som om det ikke lenger er gydlig - så må det jo gå slik. Så blir både biskop og prest forførere. Da er det ille stelt med Den norske kirke. Dette er blinde veiledere, og Jesus advarte nettopp mot blinde som leder blinde! Bildet viser biskopen i forbindelse med bispevigslen i Bodø domkirke. (Foto: Den norske kirke)

17 kommentarer:

Anonym sa...

Forferdelig! Jeg sier til alt Guds folk som finnes i Den norske kirke under bispesetet til Jørgensen: KOM UT AV HENNE!

Anonym sa...

Jeg tror du bare må forholde deg til at slik fungerer Statens religionsvesen! Men at dette er kristendom, nei det er det fra ifra.

Anonym sa...

Tror vi nå bare ser begynnelsen til det som vil komme i kristenheten i framtiden.

Frelsesarmeens grunnlegger, William Booth, ble en gang spurt hvilke farer han så for seg i tiden før Jesus kommer igjen. Da svarte han med profetisk skarphet: "Det vil bli religion uten Den Hellige Ånd, kristendom uten Kristus, tilgivelse uten omvendelse, frelse uten den nye fødsel, politikk uten Gud, himmelen uten helvete."

Vi som ønsker å følge Bibelen, må være villig til å utsette oss for den motstand det medfører å være "upolitisk korrekt".

rus

Anonym sa...

Kjære Bjørn Olav!

Vær vennlig å bruk linjeskift når du skriver...

Jeg lever selv som samboer. Men er det virkelig å leve i synd? Helt fra første øyeblikk med min kjære, ba jeg Gud om å velsigne vår kjærlighet og vårt forhold.

Litt over et år senere forlovet vi oss, for vi vil jo gjerne gifte oss :)

Men jeg føler ikke at det er en forpliktelse ovenfor Gud som ligger til grunn for at vi skal bære ring på fingeren - for min del handler ringene om noe symbolsk.

Det symbolske er viktig for meg, derfor ønsker jeg å bære min forlovelse- og giftering. Men jeg tviler på om dette skal ha så mye for Gud å si.

En ring på fingeren handler vel kanskje da mer om å vise for omverdenen at han/hun er opptatt for andre? Slik at ingen skal begjære (hvis det er noe hjelp i det?). Men det er likevel opp til han/henne å vise dette med sitt hjerte, at de har funnet sin livsledsager - ring eller ei.

Jeg er forresten ikke prest, men håper å få gjenopptatt utdannelsen min på MF.

Hva mener dere andre som leser dette?

- Geir

Anonym sa...

Helt ærlig, dette blir for dumt! Gud er kjærlighet, ikke sant? Gud er nådig, ikke sant? Om han ikke liker at hun ble ordinert, hvorfor ikke bare slå henne og Biskopen døde til jorden? Gud er jo allmektig, ikke sant?

Til å prate så mye om kjærlighet og lys, er dere stort sett en gjeng med småpirkende, flisespikkende drittsekker.

Bjørn Olav sa...

Geir

Om de ser på de øvrige artiklene på denne bloggen bruker jeg linjeskift, men av og til klikker systemet når artiklene publiseres.

Hvor finner du en bibelsk begrunnelse for å leve som samboer?

Beklager å måtte si det: Å leve med en kvinne uten å være gift er å leve i hor. På Jesu tid var det slik at trolovelsen var en offentlig og bindende avtale, og det ekteskapelige samliv begynte først med bryllupet.

Om du elsker denne kvinnen, hvorfor ikke da gifte deg med henne? Hva hindrer deg?

Bjørn Olav sa...

Lacy

Ja, Gud er kjærlighet, men Han har også gitt oss sitt ord og bedt oss om å holde det. Vi må alle en dag stå til ansvar for Gud på dommens dag.

Anonym sa...

Jeg lurer på en ting: Er det slik at de nye biskopene har satt seg som mål å endre på det meste av sann kristendom?

Anonym sa...

Dette er hva vi får når vi har et statens religionsvesen. Da blir biskoper og prester nikkedukker som gjør det folket vil ha. Kristendom? Aldeles ikke.

Anonym sa...

" Anonym sa...
Jeg tror du bare må forholde deg til at slik fungerer Statens religionsvesen! Men at dette er kristendom, nei det er det fra ifra."

Lol kistendommen sluttet å være kristen når den første personen som tok et annen persons liv sa "jeg gjør dette i guds navn"


"Bjørn Olav sa...

Ja, Gud er kjærlighet, men Han har også gitt oss sitt ord og bedt oss om å holde det."

Var ikke det første kommandoen som din gud ga deg å "vær fruktbar og multiplisere"?

Hvor sier han at
"dette skal bare skje så lenge dere er lovet hverandre under øyene til en person som kaller seg mitt tjener i et hus som jeg sa dere ikke skal bygge til meg"?

Tok ikke gud å fullstendig ødelege to byer på grunn av homofili og gjorde konen til en av favorittene hans om til salt fordi hun snudde seg å så på det i anger?
Også tilatter dere homoisk prester/prestiner? virker som dere går litt i mot hans ord her.

Det mest morsomste med kristendommen nå er at dere bruker ikke biblen lenger men en bok som er skrevet av en av Englands Konger flere 100 år siden.
(åpne opp biblen deres og dere ser tydelig "Edited by King James")???? makes no sense:P

Bjørn Olav sa...

Det er nok neppe noen nordmenn som bruker King James utgaven av Bibelen, med mindre de leser engelsk. Norske bibler er enten utgitt av Bibelselskapet, Norsk Bibel eller Bibelforlaget og er selvstendige oversettelser fra hebraisk/gresk. Ingen av dem har noe med King James fra 1611 å gjøre.

Jeg har heller aldri hørt om at noen kirke har "prestinner". Hadde du lest denne bloggen ville du ha sett at undertegnede har tatt tydelig avstand fra liberaliseringen mht synet på homofili. Jeg anerkjenner ikke homofile prester eller mennesker som lever i homofile forhold, enten det er som samboende eller som såkalt "gifte".

Det kristne ekteskapet er et livslangt forhold mellom èn mann og èn kvinne, som er rettmessig føyd sammen innfor Gud og i henhold til den sekulære lov. Det kan aldri bli noe annet. To mennesker som lever sammen, er pr. definisjon ikke gift. Heller ikke "innfor Herren".

Anonym sa...

Akkurat dette er en av de største grunnene til at jeg ikke liker kristendommen. Åssen kan dere si at dere tilhører et religion når dere tolker ordene i biblen deres på flere forskjellig måter og har flere forskjellige ideer om hva kristomdommen egentlig er.

Jeg liker måten Jesus sier det på selv best "Jeg kommer ikke til å finnes i blok eller stein men i hjertet til dere alle" (er ikke 100% norsk så unnlate noen skrive feil).

Hvis dere hadde følgt ordene hans isteden for å ha misbrukt dem for å få makt i flere tusen ord så synes jeg at verden ville vært et mye bedre sted enn det er nå.

Anonym sa...

"få makt i flere tusen ord"

skal være år ikke ord

Bjørn Olav sa...

Luke

Og hvor står dette i Bibelen?

Anonym sa...

Bjørn Olav:

Vedr. linjeskift: beklager så mye, jeg har ennå ikke rukket å lese de øvrige artiklene. (Fant kun en link på forsiden til VG, og bestemte meg for å dele min oppfatning av saken.)

Hvis jeg absolutt måtte ha kommet med en bibelsk begrunnelse for at samboerskap ikke er hor, da måtte det såfall være Adam og Eva: de hadde kanskje aldri noen formell seremoni - annet enn at de definitivt hadde Guds velsignelse.

Og Guds velsignelse har jeg også bedt om - fra første stund av. Så mitt liv med min kjære håper jeg er ok for Gud?

Vi kommer så absolutt til å gifte oss, det har vi bestemt oss for. Men det er mer for tradisjons skyld. Vi ønsker seremonien og familiesammenkomsten som en symbolsk ramme rundt vårt forhold, utover de forpliktelser og løfter om troskap vi allerede har gitt hverandre.

Jeg forstår hvordan du mener kirken (og samfunnet) er i forfall - tror til og med vi deler en rekke synspunkter.

Men ift. om jeg lever i hor eller ei, så velger jeg å håpe at Gud ikke er en paragrafrytter som bryr seg om jeg har gjort det formelt riktig.

Jeg tror da heller at mange av disse kriteriene er menneskeskapt, og ikke nødvendigvis bryter med Guds bud.

Mvh
- Geir

Bjørn Olav sa...

Geir:

Jeg tror ikke det er mulig å bruke Adam og Eva som eksempler på ugift stand. For det første må vi huske at vi her snakker om paradisiske tilstander.Om vi skulle sammenligne oss med Adam og Eva i Eden, så skulle det jo f.eks ikke finnes sykdom eller død. Vi kan ikke bare plukke ut en ting, og si at det kan vi bruke, mens det andre må vi forkaste. De paradisiske tilstandene i Eden er spesielle, også av den grunn at dette var de første menneskene.

For det andre, blir ingen av barna Adam og Eva får, født mens de oppholder seg i Eden. Barn er som kjent en frukt av et samliv.

For det tredje må vi forholde oss til det Jesus sier om ekteskapet, og ikke glemme at Han taler inn i en jødisk kultur. Som jeg nevnte fantes det intet samboerskap på Jesu tid. Selv trolovelsen var en del av den ekteskapelige pakt.

Om du vil følge Herren, hvorfor er det da så vanskelig å gifte dere? Et ekteskap - hvor både forholdet til Gud og til det offentlige er i orden - bringer større trygghet enn samboerskap. Nå har May Sissel og jeg vært gift siden 1982. Det har vært fantastiske år, og jeg er veldig glad for den tryggheten ekteskapet gir. Når du likevel velger samboerskap,er det fordi du ikke er sikker på om dette holder og du lettere kommer ut av det? Er det økonomiske fordeler som gjør at du velger som du gjør? I såfall må du spørre deg selv om hva som er motivene dine. Og mener du de motivene er rette innfor Gud?

For om det er slik at det er lettere å avslutte et slikt forhold når man har valgt samboerskap, så er det jo ikke trofastheten mot den ene som er viktig. Og er det økonomiske motiver så setter du noe annet høyere enn ekteskapet.

Anonym sa...

Godt at det finnes noen som står på Guds ord, som denne bloggen her. Jeg er enig med deg i at det er tragisk når en biskop svikter som denne gjør.