torsdag, januar 22, 2009

Jesu bønn og lengsel etter enhet, del 1



Jeg har oppholdt meg i Johannes 17 en tid. Det er et kapitel som omhandler Jesu bønneliv, og beskriver Hans djupe lengsel etter enhet mellom de som tror på Hans navn. Vi vet ikke om denne bønnen ble bedt i forbindelse med at Han feirer påskemåltidet med sine disipler, men det er mye som tyder på det. Den kommer som et postludium på det Han har delt med disiplene på Øvresalen, men er samtidig er den et preludium på Hans tjeneste som den himmelske forbønnstjenesten Han nå har, ved Faderens høyre hånd. For det er etter at Han har bedt denne bønnen at "han gikk ut sammen med sine disipler over bekken Kedron. Der var det en hage, og i den gikk han og hans disipler inn." (Joh 18,1)Her fortsetter Jesus å be, ja, Han strider i bønn for seg og sine.

Biskop Bo Giertz skriver i sin kommentar til Det nye testamente at bønnen Jesus ber i Johannes 17 "er en bønn i dødens nærhet. 'Timen' er kommet. Lidelsen er umiddelbart forestående, men den skimtes her bare i bakgrunnen. Den blir en del av herliggjørelsen." (Bo Giertz: Forklaringer til Det nye testamente. Lunde forlag. Bind II, side 112)

Jesu bønn i Johannes 17 er blitt kalt for Jesu yppersteprestlige bønn, og det er i grunnen en riktig talende beskrivelse. Jesus har jo et yppersteprestlig embede. Det kan vi lese om i Hebreerbrevet. Det innebærer blant annet at Han har ofret seg for oss og ber for oss. Og det er tydelig når vi leser Johannes 17 at det Han her gjør er å bære frem sin forbønn for sine, samtidig med at Han innvier seg som det Lam som skal slaktes, som offer for oss.

Det er interessant å merke seg at denne bønnen bes høyt:

"Dette talte Jesus, og han løftet øyne mot himmelen og sa..." (Joh 17,1)

Han ba ifølge jødisk tradisjon, og sikkert med bønnesjalet over sitt hode. Han var jo jøde. Det er tydelig at Johannes har hørt Ham be, for han gjengir jo denne bønnen, inspirert som han er av Den Hellige Ånd. Hørte de andre den? Vi vet ikke. Verken Matteus, Markus eller Johannes har denne bønnen med. De kommer ikke engang med antydninger eller bruddstykker av den. Så kanskje var det bare Johannes som ba denne bønnen, selv om Jesus altså ba den høyt. Kanskje sto Han for litt for seg selv her på Øvresalen og ba?

Det er mye som ligger Ham på hjertet som Han utøser for sin Far nå like før Han skal lide og så dø på korset.

Vi skal i en serie med artikler se nærmere på denne mektige forbønnen av Herren Jesus selv.

(fortsettes)

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hei Bjørn Olav! Flott! Nå har vi noe å glede oss til de kommende dager.
Bønn om enhet, fra vår kjære frelser. - Det er matnyttig det.


Ha en velsignet og god dag i Herren!

Anonym sa...

Å,vilken vacker bild på vår Käre Frälsare!
Härligt det ska bli att läsa fortsättningen,av de böner Jesus bad!
Välsignelser i STORA MÅTT BjornOlav!
Karin

Bjørn Olav sa...

Jeg blir så glad for disse velsignelsene fra leins og Karin! Velsignelser er ikke bare tomme ord. Velsignelsene har kraft fra Herren i seg til å utføre velsignelsen! Derfor: Måtte Herren velsigne deg fra sin Tronsal, fra Nådetronen og lyse sin fred over deg!

Bjørn Olav sa...

Ja, er ikke dette et vidunderlig vakkert bilde av Frelseren, Karin. De bøyde knær, intensiteten i Hans bønn, lyset fra himmelen.

Anonym sa...

Hei Bjørn Olav! Takk! Velsigner en andre, blir en selv velsignet. Det setter dype positive spor i en evighetsvandrer. Det skal en ikke spare på!

Anonym sa...

Jag tar med glädje och öppet hjärta även till mej välsignelserna,från Guds tronsal, BjornOlav!
Joh.17 ska jag börja läsa oftare!

Gracias Jesus por el Grande Amor,
I tambjen por el oration por nosotros!
(Tack Jesus för din Kärlek,
och för att du ber för oss!)
Karin