onsdag, februar 06, 2013

Menighetsplanting i Serbia har resultert i åtte nye menigheter

På bildet ser du menighetsplantere i Serbia. Deres visjon er å nå serberne for Kristus ved å plante livskraftige menigheter rundt om i landet. Dette skal skje samtidig som man vil styrke de allerede eksisterende evangeliske menighetene. Den europeiske baptistføderasjonen yter hjelp til menighetsplantingsprosjektet.

Vi kan spore arbeidet med å plante baptistmenigheter i Serbia tilbake til den andre halvdelen av det 19.århundre. De eldste forsamlingene finnes i Novi Sad (1875), Beograd (1882) og Backi Petrovac (1897). Misjonsarbeidet den gang ble drevet hovedsakelig nord for elven Danube, i Vojvodnina regionen. Tiden mellom de to verdenskrigene var en tid som bar rik frukt, og de fleste av dagens menigheter ble etablert i denne tiden. Den serbiske baptistunionen ble etablert i Backi Petrovac i 1922.

Nye utfordringer
Tiden etter 2.verdenskrig var preget av kommunistenes regime, som gjorde det veldig vanskelig å fortsette misjonsarbeidet. Men det pågikk i det skjulte. Etter at Jugoslavia ble oppløst og etter borgerkrigen som raste på 90-tallet, sto den serbiske baptistunionen overfor nye utfordringer med de tusenvis av flyktningene som kom strømmende inn i Serbia. Dette førte til at flere nye menigheter ble plantet.

Drivkreftene i menighetsplantingsarbeidet i det nordlige Serbia har vært pastorene Ondrej Franka og Dane Vidovic. De har arbeidet tett sammen med Den europeiske baptisføderasjonen, noe som har resultert i at åtte nye menigheter er blitt plantet. Det dreier seg om menighetsplantinger i Beograd, Kraljevoo, Lalic, Ljuba, Orenovac, Ruma, Srbobran og Vajska.

Det finnes 69 lokale forsamlinger, med tilsammen 2000 medlemmer.

Nyplantingsarbeidet
Det er interessant å se nærmere på noen av rapportene fra nyplantingsarbeidet:

Igor og Anita Urosevits har ansvaret for menighetsplantingen i Ruma. Sammeligner en rapportene deres de siste årene ser man en interessant utvikling: I 2010 forteller de at tre nye personer har blitt lagt til den lille menigheten i den siste tiden. Mesteparten av arbeidet de driver skjer via personlige kontakter, ved å besøke menighetsmedlemmer og venner og ved besøk på barnehjem. 16 personer kommer regelmessig til gudstjeneste. De ber om forbønn for Maja og hennes datter Ana, som har kommet regelmessig til gudstjeneste det siste året, og Maja uttrykker nå ønske om å bli døpt.

I 2011 hadde menigheten utadrettede evangeliske møter sammen med menigheten 'Livets brød' i Beograd. De arrangerte en varemesse, noe som ble veldig godt mottatt av lokalbefolkningen. De syv dagene varemessen varte fikk de anledning til å samtale med mange mennesker om Kristus, og distribuerte mange eksemplarer av Det nye testamente,. Barnehjemmene ble besøkt i forbindelse med jul, og menigheten sørget for at barna fikk julepresanger. I pakkene lå det også kristne bøker.

I fjor ble flere mennesker lagt til den nye menigheten. Barnearbeidet vokser. Barna laget et eget juleprogram, og besøkte menigheten i Erdevik, som ligger like i nærheten, for å vise dem dette. Menigheten her tok i mot dem med stor begeistring og de to menighetene hadde en fin tid sammen. Etter sommerleiren startet de også opp en egen tenåringsgruppe.

Menighetsplanting i Srbobran
I 2010 kunne denne menigheten se tilbake på en ørliten framgang! En person kom til tro og uttrykte ønske om å bli døpt. Menigheten kom sammen to ganger i uken. På søndagene feiret de gudstjenester i bedehuset i Srbobran, og på torsdagene et bibelstudium i et privat hjem. En god del kristen litteratur ble distribuert utenfor et supermarked og på torget. Litteraturprosjektet ble støttet med midler fra baptistmenigheten i Kisac.

I 2011 ble det distribuert 250 Nytestamenter til de som takket ja til tilbudet. Det gav mange muligheter til interessante samtaler med mange mennesker, og resulterte i at to familier takket ja til å være med i en studiegruppe som møttes regelmessig. Et Alpha-kurs førte også til kontakt med nye mennesker, og det samme med en mulighet til å låne kristne bøker. Ved ulike anledninger viste også menigheten kristne filmer, som mange kom for å se.

I fjor begynte menigheten i Srbobran med regelmessige bibelstudier. Flere tar del i disse som ikke er bekjennende kristne. La oss be for dette viktige arbeidet.

Ingen kommentarer: