søndag, juli 28, 2013

Tyskland i åndelig krise: Kirker stenges i hopetall

Tyskland er i åndelig krise. Om fire år - i 2017 - skal landet feire 500 års jubileet for Reformasjonen. Det skjer samtidig med at kirker legges ned i hopetall og omgjøres til moskeer, aldershjem, barnehager, teater, kulturhus og restauranter.

Fortsetter utviklingen risikerer man at hver tredje kirke stenges. Mellom 1990 og 2010 er 340 kirker stengt, 46 av dem er revet. I følge Evangelische Zeitung finnes det prognoser som viser at Den evangeliske kirke, som er landets største sammenslutning av protestantiske kirker, vil dette kirkesamfunnet alene miste omlag åtte millioner medlemmer innen 2040. Slår det til vil en tredjedel av deres kirker måtte legges ned. Den evangeliske kirke er en føderasjon av 23 lutherske, reformerte og forenede protestantiske regionale og nasjonale kirker.

Det står ikke noe bedre til med Den romersk-katolske kirke. I følge Kristeligt Dagblad regner de å måtte stenge over 700 kirker de neste 10 årene.

Behov for vekkelse
Det som skjer i Tyskland er en konsekvens av den destruktive bibelkritikken som hjemsøkte tyske menigheter på begynnelsen av 19 århundre. Denne liberale teologien åpnet veien for kompromiss med Guds ord som igjen åpnet veien til det hedenske nazi-regimet, og senere til humanismen. Det åndelige livet er blitt sugd ut av menighetene.

Landets Evangeliske Allianse er et vitalt nettverk med 1,2 millioner medlemmer. Medlemsmassen utgjøres av alle landets evangelikale trossamfunn og hundrevis av misjonsorganisasjoner. Blant disse er det en sterk nød for det som skjer i Tyskland. Det er ingen tvil om at Tyskland med sine 82 millioner innbyggere er i desperat behov av en gjennomgripende vekkelse.

Her kan vi spille en rolle - i bønn. La oss stå sammen med våre tyske trossøsken og be om at Gud nok en gang skal ryste denne nasjonen med evangeliets forvandlende kraft.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Er dette spesielt for Tyskland, eller skjer det samme i resten av Europa også?

Bjørn Olav sa...

Dette skjer over alt i dagens vest-Europa. Men jeg har ikke noe tallmateriale for de øvrige landene.