tirsdag, juli 09, 2013

Jeg har vært på en lang, begivenhetsrik og velsignet reise

De siste ukene har jeg reist vidt og bredt, og jeg har hatt godt reisefølge! Jeg har reist til steder jeg har drømt om, gått langs stier og far og veier tusener har gått før meg, gjennom seklene. I løpet av disse ukene har jeg vært på den hellige øya Lindisfarne, jeg har vært på Iona, jeg har gått langs pilegrimsfaret til Nidaros, over Filefjell til Røldal, jeg har vært innom Roma, en snartur til Kiev og jeg har vært i Det Hellige Land. Og jeg har gått til Santiago de Compostela.

Likevel. Jeg har aldri forlatt den gode ørelappstolen i stua, og den gode, varme, teakoppen har vært like i nærheten.

Sjelden har en bok bergtatt meg slik som 'Alle mine veier', med undertittelen 'En pilegrims vandringer' av Anne Kristin Aasmundtveit. Nå har jeg lest mye, men aldri før har jeg tatt fatt på en bok igjen samme dag som jeg har lest den ferdig. Denne gangen skal jeg lese den med blyant og streke under de gode poengene.

For dette er mer enn en reiseskildring. Dette er noe ganske annet enn mange av de bøkene jeg har reist om kjente kristne pilegrimsmål. Dette er åndelig veiledning tilhørende et menneske som lever med Kristus, og som skriver ut fra egne erfaringer. Ikke bare om et stykke fysisk vei, men det indre livets vei. Dessuten: det er poesi. Anne Kristin Aasmundtveit skriver ikke bare god prosa, dette er poesi. Så blendende vakkert at du av og til lar deg henføre, og må tørke en tåre av bare pur glede over at noen mestrer å formulere seg slik!

Anne Kristin Aasmundtveit er kunnskapsrik. Hun øser av historien - både pilegrimsledenes kultur- og kirkehistorie - men også fra den rike klassiske åndelige veiledningens kilder. Og hun makter å gjøre det levende, spennende og forståelig for folk flest.

Selvsagt kan boken leses av akademikere - med stort utbytte - men dette er den enkle vandringsmannens (kvinnens) bok, til å stappe i ryggsekken, eller ta med seg ut på svabergene - og finne mat. Sikringskost for det åndelige livet, samtidig som man er på både en fysisk og en indre reise.

Glimrende Luther! Takk for at dere satset på denne boken. Sørg for at den kommer i nytt opplag når dette rives bort. For her gjelder det å gå til bokhandelen i dag og sikre seg et eksemplar av årets beste bok - definitivt!

Ingen kommentarer: