mandag, desember 23, 2013

Guds adresse - hedningenes Galilea

Her er andre og siste del av min preken i Filadelfia, Gjøvik, i går:

Når evangelisten Matteus setter seg ned for å beskrive Jesu liv og tjeneste, så er det nettopp denne profetien hos Jesaja han griper fatt i:

'Da Jesus fikk høre at Johannes var blitt fengslet, dro han tilbake til Galilea. Han forlot Nasaret og bosatte seg i Kapernaum, ved sjøen, i Sebulons og Nafalis land. Slik skulle det ordet oppfylles som er talt gjennom profeten Jesaja: Sebulons land og Naftalis land, ved veien til havet, bortenfor Jordan, hedningenes Galilea, det folket som bor i mørke har sett et stort lys, over dem som bor i dødsskyggens land, har lyset strålt fram. Fra da av begynte Jesus å forkynne: Vend om, for himmelriket er kommet nær!' (Matt 4,12-17)

Profeten Jesaja profeterer om barnet, om sønnen, om herreveldet som er lagt på Sønnens skuldre. Han som har fått navnet Under, Rådgiver, Veldig Gud, Evig far og Fredsfyrste.

Hva er det så som særpreger budskapet gir ved Sønnens første komme?

I finner det i Jes 9,3:

'Du lot dem juble høyt, og gjorde gleden stor. De gledet seg for ditt ansikt'.

Du husker engelens budskap julenatt? 'Frykt ikke! Se, jeg forkynner dere en stor glede, en glede for hele folket. I dag er det født dere en frelser i Davids by; han er Messias, Herren. Og dette skal dere ha til tegn. Dere skal finne et barn som er svøpt og ligger i en krybbe. Med ett var engelen omgitt av en himmelsk hærskare, som lovpriste Gud og sang: Ære være Gud i det høyeste, og fred på jorden blant mennesker Gud har glede i'.

Merk deg ordene: Blant mennesker Gud har glede i! Dette tales til de foraktede galileerne! De som ingenting var i menneskenes øyne, men som Gud er glad i.

Julens budskap er gledens budskap. Over alt hvor Jesu fødsel proklameres bobler gleden fram. Det er den store gleden: I dag er det født dere en Frelser.

Herrens mor
Ja, menneskene i Galilea tok del i gleden allerede før Jesus ble født. Du husker sikkert beretningen om Maria og Elisabet:

'Noen dager senere dro Maria av sted og skyndte seg opp i fjellbygdene, til den byen i Juda hvor Sakarja bodde. Der gikk hun inn Elisabet og hilste på henne. Da Elisabet hørte Marias hilsen, sparket barnet i magen hennes. Hun ble fylt av Den Hellige Ånd og ropte høyt: Velsignet er du blant kvinner, og velsignet er frukten av ditt morsliv. Men hvordan kan det skje at min Herres mor kommer til meg? For da lyden av din hilsen nådde øret mitt, sparket barnet i magen min av fryd. Og salig er hun som trodde, for det som Herren har sagt henne, skal gå i oppfyllelse'.

Jeg ser disse to kvinnene så levende for meg. Den Hellige Ånd hviler over disse to. Dette må være de to første pinsevennene!

Maria kalles 'Herrens mor'. Uttrykket stammer herfra, fra Evangeliet etter Lukas: 'Hvordan kan det skje at Herrens mor kommer til meg', utroper Elisabet da hun får besøk fra sin yngre slektning. Elisabet taler profetisk. Uten Den Hellige Ånd åpner ikke den store hemmeligheten seg for oss:

Himmelens Herre har en mor på jorda!

Elisabet ser det som intet øye kan se, hun ser hvordan Maria rommer Han som ikke kan rommes av noe, og hun velsigner henne, som skal føde Gud til verden: 'Velsignet er du blant kvinner!'

Jeg kjenner jeg blir så glad og opprømt når jeg leser vers 44 i Luk 1, disse ordene som Elisabet utbryter i møte med Maria: 'For da lyden av din hilsen nådde øret mitt, sparket barnet i magen min av fryd'.

Det er uttrykk for en uhemmet, smittende glede. For hva er det Maria bærer under kjolelivet? Hun bærer evangeliet! Hun bærer Gud!

Så er det da gleden som er den kristne tro's kjennetegn! Evangeliet er det glade budskapet, og gleden i Herren er vår styrke.

Velsignet Kristi fødselsfest!

Ingen kommentarer: