torsdag, desember 12, 2013

Gode livsregler vi kan lære av Leo Tolstoj, del 4

Det fjerde vi kan lære av Leo Tolstoj er dette:

4. Mestre kunsten med å leve enkelt
En av de største av Tolstoj's gaver - men den var også en plage - var hans avhengighet av å stilles spørsmålet: Hva er meningen med livet?

Han sluttet aldri med å spørre hvorfor og hvordan han skulle leve, og hva var poenget med alle hans penger og berømmelse? På slutten av 1870-tallet klarte han ikke å finne noen svar på disse eksistensielle problemstillingene. Han fikk et mentalt sammenbrudd og var helt på grensen til å begå selvmord.

Det var på denne tiden at han gav seg i kast med tekstene til den tyske filosofen Schopenhauer, Buddha og Bibelen. Han kom frem til et revolusjonært syn på kristendommen, basert på Jesu bergpreken og forkastet all all organisert religion - inkludert Den ortodokse kirke som han var vokst opp med. Han oppgav røykingen og drikkingen og ble vegitarianer.

Rundt ham oppsto det grupper - såkalte 'tolstoyianere' - som ønsket å leve på samme måte.

Selv om Tolstoj på ulike måter gitt til den ytterste ytterlighet fra adelslivet han kunne ha levd på Jasnaja Poljana, så har vi alle noe å hente på å forenkle og leve enklere liv. Blant annet en djupere fred og samhørighet med skaperverket.

(fortsettes)

Billedtekst: Her er Tolstoj på vei fra Moskva til Jasnaja Poljana.

Ingen kommentarer: