mandag, desember 09, 2013

40.000 feiret 200 års jubileum i Burma - landet har 1,6 millioner baptister

Mer enn 40.000 baptister deltok på 200 års jubileet for de amerikanske misjonærene, Adoniram og Ann Hasseltine Judson's ankomt til Burma.

De kom fra hele verden for å ta del i jubileumsfeiringen i Myanmar. Adoniram Judson regnes som Burmas apostel. Det er anslått at så mange som 30.000 allerede befant seg i Myanmar ved starten av den fire dager lange jubileumsfesten, mens resten kom til etter hvert.

Adoniram Judson og hans kone var en av de aller første amerikanerne som sendes ut som misjonærer. De hadde bare vært gift i syv dager da de satte seil for India 19.februar 1812. De dro ut som misjonærer fra en kongregasjonalistisk sammenheng. Underveis på den fire måneders seilasen ble de to gjennom sin daglige bibellesning overbevist om at deres dåpssyn er feil, og at dåp på bekjennelse av sin tro med full neddykkelse er den rette nytestamentlige dåpen. Det fører til at de blir baptister, og siden de nå ikke lenger var å betrakte som utsendinger fra sin kongregasjonalistiske sammenheng, sto de på bar bakke økonomisk.

Når de ankommer India nektes de to adgang til landet, og de seiler videre til daværende Burma, nåværende Myanmar, hvor de ankommer 13. juli 1813. Luther Rice, en annen amerikansk misjonær som også er blitt overbevist om det baptistiske dåpssynet, returnerer til USA for å samle inn penger til 'The General Convention of the Baptist Denomination in the United States for Foreign Missions', populært kalt 'The Triennial Convention', grunnlagt i 1814.

Denne organisasjonen - nå kjent som American Baptist Churches USA - tjente som en støtteorganisasjon for utsendte misjonærer for amerikanske baptister både i Nord og Sør inntil Sørstatsbaptistene så dagens lys i 1845.

Adoniram Judson var lingvist, og ganske tidlig i sin misjonærtjeneste begynte han å oversette Bibelen til burmesisk. Han fullførte også den første burmesiske gramatikken. Arbeidet han startet opp har vært særdeles fruktbærende: 1,6 millioner baptister i mer enn 4700 menigheter i et land som anslagsvis har 90 prosent buddhister og fire prosent kristne. Og veksten har skjedd i perioder med forfølgelse og forbud mot baptister.

Ingen kommentarer: