onsdag, mars 07, 2007

Jesus helbrederen


Helbredelse opptar mine tanker for tiden. Av ulike årsaker. Når vi leser vårt Nye testamente, oppdager vi raskt at en stor andel av evangeliene beskriver helbredelser som Jesus har gjort. I Evangeliet etter Markus handler 209 vers av i alt 666 om Jesu undergjerninger, altså i overkant av 39 prosent av hele evangeliet! Hvis vi ser nærmere på de første 10 kapitlene, og unngår de lange avsnittene som omhandler lidelseshistorien, så omhandler 200 av 425 vers helbredelser. Det skulle bli noe slikt som 40 prosent. Nå er ikke andelen like stor i de andre evangeliene, men dette er nok til å slå fast at evangelieforfatterne har ansett Jesu undergjerninger som svært viktige. Evangeliet etter Johannes er blant annet bygget rundt temaet "tegn", hvor de aller fleste nettopp handler om helbredelse. Når vi leser disse beretningene om helbredelser og under, så ser vi tydelig at Jesus brukte mye tid på å helbrede mennesker. Og det er også tydelig at evangelieforfatterne anså historiene om disse helbredelsene som del av de gode nyhetene som Jesus var kommet for å bringe folket. Vi må også huske at disse evangeliene er skrevet med den primære hensikt at ufrelste gjennom dem skal bli frelst, ikke for å trøste eller oppmuntre de hellige! At vi blir trøstet og oppmuntret ved å lese disse underberetningene kommer som et pluss. Når jeg har lest disse underberetningene i det siste har jeg stilt meg spørsmålet: Hvorfor helbredet Jesus de syke? Til nå har jeg funnet fire årsaker til dette:
1. Fordi Han var Messias.
Profetien i Jesaja 53 er en av flere profetier om Jesus i Jesaja-boken. Her står det blant annet: "Sannelig, våre sykdommer har han tatt på seg, og våre piner har han båret. Men vi aktet ham for plaget, slått av Gud og gjort elendig. Men han ble såret for våre overtredelser, knust for våre misgjerninger. Straffen lå på ham, for at vi skulle ha fred, og ved hans sår har vi fått legedom." (v.4-5) Det er denne profetien evangelisten Matteus henviser til i Matt 8,17, og som han ser oppfylt med Jesu helbredelsestjeneste. Men vel så viktig som Jesaja 53 er Jes 61,1-2 som Jesus leser fra i synagogen i Nasaret. Disse versene er blitt kalt Jesu trontale eller programereklæring. Her heter det blant annet: "forkynne evangeliet for fattige, han har sendt meg for å forkynne for fanger at de skal få frihet og for blinde at de skal få syn, for å sette undertrykte fri.." (Luk 4,18)
2. Fordi Jesus var en profet
Flere ganger i evangeliene så ser vi en tydelig forbindelse mellom profetiske ord og profetiske handlinger, og dette er i god tråd med den profetiske tradisjonen vi finner beskrevet i Det gamle testamente. Profetene i Den gamle pakt talte ikke bare ord, de demonstrerte også kraftgjerninger i praksis. Vi ser dette tydelig i livene til profetene Elia og Elisja. Den samaritanske kvinnen anså Jesus å være en profet. "Herre, jeg ser at du er en profet!" (Joh 4,19)
3. Jesus helbreder fordi Han er full av medlidenhet
"Da han så folket, fikk han inderlig medynk med dem.." (Matt 9,36) "Han kjente inderlig medynk med dem og helbredet de syke blant dem." (Matt 14,14).
4. Jesus helbreder fordi Han er Guds Sønn
Helbredelsene må ses som en del av Jesu guddomsbevis. Han var ikke bare menneske, men også Guds Sønn. Jeg tror det likevel er rett å si at Jesus helbredet de syke fordi Han var Guds Sønn, ikke for å bevise at Han var det. Det er en forskjell her.

Ingen kommentarer: