fredag, mars 02, 2007

Lesning i fastetiden: Herre, lær oss å be


Pastor Fred A. Hartley III er forfatteren til boken "Alt ved bønn", biografien om bønnepioneren Armin Gesswein. Han er pastor for Lilburn Alliance Church utenfor Atlanta, Georgia USA, og internasjonal leder av College of Prayer, en bønnebevegelse som nå er plantet på fire kontinenter. Hartley har skrevet flere bøker om bønn. Fra hans undervisning har jeg hentet følgende, som jeg håper skal være til velsignelse for bloggens mange bedende venner: Se scenen for deg: Disiplene holder til i skyggene, og slår hverandre stillferdig på skuldrene og hvisker til hverandre: "Se på Ham, se på måten Han ber på. Har du sett noe lignende? Hvordan gjør Han det?" Det var ganske innlysende at Jesu bønneliv lå på et høyere nivå enn det de tidligere hadde sett før. Men dette i tankene leser vi: 'Det skjedde at han var et sted og bad. Da han holdt opp, sa en av hans disipler til ham: Herre, lær oss å be, slik som Johannes lærte sine disipler.' (Luk 11,1) Vi lærer flere viktige ting bare av dette ene verset, som omhandler Jesu liv:
a) Bønn var noe mer enn noe Jesus gjorde, det var en livsstil.
b) Måten Jesus bad på var bemerkelsesverdig annerledes
c) Døperen Johannes var så oppsatt på å trene sine disipler i å be at dette ryktes om ham.
d) Jesu bønneliv var så smittsomt at det dro disiplene til seg og de spiste av Hans hånd.
Disiplene gav respons til Jesus med fem enkle ord: 'Herre, lær oss å be.' Enkle ord men med stor rekkevidde. Faktum er at min venn og mentor, Armin Gesswein, ganske ofte sa følgende: 'Det finnes ingen viktigere bønn vi noensinne kan be enn disse fem ordene.' Så kunne han forklare: 'Disse fem ordene former den viktigste bønnen vi noensinne kan be fordi når vi lærer å be, så kan vi motta alt det Gud ønsker at vi skal ha.' Siden det bare er fem små ord, la oss se nøye på dem:
Herre: Ingen er bedre kvalifisert til å lære oss å be enn Jesus selv. Hver gang vi ber, ber Han oss om å bruke Hans navn. (Joh 15,16) Han er selve Mester-bederen. Selv i dag ber Han non stop. (Hebr7,25)
Lær: La oss likesågodt innrømme det: Ingen av oss er født bedere. Vi trenger alle hjelp. Jesu disipler trengte hjelp. (Luk 11,1) Selv den store apostelen Paulus innrømmet at han trengte hjelp. (Rom 8,6 og v.26) Jesus - Mesterlæreren er godt utrustet til å lære oss å be.
Oss: Det er interessant å legge merke til at denne bønnen står i flertall. Det utelukker ikke at vi kan be hver for oss. Jesus lærer oss betydningen av å ha sitt eget lønnkammer. (Matt 6) Men Han lærer oss oftere betydningen av å be sammen med noen, i bønnegrupper og med bønnevenner. Felles bønn er noe Gud har for alle som tror.
Å be: Disiplene spurte aldri Jesus om å lære dem å preke, undervise, helbrede, gjøre undergjerninger eller døpe. De bad Ham aldri om å gi dem et seminar i ledelse eller økonomibehandling. Det eneste de ba Ham om var en bønneskole. Legg også merke til at de ba ikke: 'Herre, vis oss hvordan vi skal be.' De var ikke ute etter teorier, men virkelighet. De ba ikke om en notatbok de kunne sette i bokhylla, de ønsket en sunn vane som kunne influere deres liv.
Fred A. Hartleys bok: Alt ved bønn, kan bestilles via: www.frihet.no

Ingen kommentarer: