fredag, juni 22, 2007

Anabaptistisk syn på Skriften



Det anabaptistiske synet på Bibelen er interessant. Blant disse radikale etterfølgerne av Jesus har det vært lagt stor vekt på bibelstudier, og det nye anabaptistiske fellesskapet i Australia som jeg beskriv på bloggen i går, møtes en gang i uken til å lese og studere Bibelen sammen. Dette kommer i tillegg til de daglige bønnemøtene og søndagens gudstjeneste. På denne måten beskriver Rocky Cape Christian Community sitt syn på Guds ord:

Vi anerkjenner Jesus Kristus som Guds ord - det evige Logos, Ordet som ble menneske, det levende Ord, skarpere enn noe tveegget sverd. Han er det Ord som åpenbarte seg for Johannes, i menneskelig form, ridende på en hvit hest, og en kjortel dyppet i blod.

Ordet (Jesu Ånd) er "det sanne lys som gir lys til hvert menneske", Guds nåde som taler langt ut over det som det talte evangelium når. Det er det indre Ord som skinner i våre hjerter, for å gi oss kunnskap om Guds herlighet - morgenstjernen som stiger opp i våre hjerter - uten denne er alle skrifter (også Bibelen) kun døde bokstaver, som dreper.

Vi anerkjenner samlingen av Skriftene som er i vanlig bruk blant kristne fra Vest, til å være den nøyaktige og Gud inspirerte beretningen om Jesu liv og lære, vi anerkjenner også apostlenes lære, Israels historie og skapelsen. I disse Skriftene finner vi grunnlaget for hva vi vet om Gud, og vi bruker den som en veiledning i alt hva vi gjør og lærer. Men Skriften er for oss som stallen var det for Jesus-barnet født i Betlehem - selve rammen hvor det sanne lyset og livet (Det levende Ord) hviler. Av denne årsak ønsker vi ikke å havne på sidelinjen ved å diskutere hvilken bibeloversettelse som er den rette. I stedet fokuserer vi på Jesus.

Vi stoler på Jesus som det perfekte eksemplet og ærer Ham som vår Konge. Alt hva Jesus og Hans apostler sa og gjorde, ønsker vi også å lære og gjøre. Alt som de avviste, avviser vi også.

Undervisningen til Jesus og apostlene (som finnes i Det nye testamente) er vårt endelige ord hva våre handlinger angår. Der hvor det kan vises til at vi har ringaktet, oversett eller endret Det nye testamentes ord, for å få det til å passe med vårt liv, omvender vi oss. Vi hengir oss selv til å forandre det som er nødvendig å endre, uansett hva det måtte koste, for å lyde og følge Kristus, vår Konge.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Dette har jeg stort sans. Men jeg har litt vanskelig for å forstå dette med budet å kvinnene skal tildekke sitt hode.

Min venn Hugh Thompson - en solid bibellærer med bakgrunn i Plymouthbrødrene har i snart 30 år forkynt dette - og forsvart tildekking

Men han skriver til meg at Herren viste han at det var en misforståelse av Skriften å vektlegge dette. Og han sendte meg et 10-15 siders resultat av sine nyere bibelstudier på dette tema. Det lå et hakk over meg i teologisk abstraksjon og innsikt. Men det virket som han hadde forstått noe.

Anonym sa...

Denne skriftforståelse og praksis har jeg stor sans for. Artikkelen som Hugh har skrevet, heter Blessed women

Bjørn Olav sa...

Prøvde å finne denne artikkelen på nettet, Tore, men fant den dessverre ikke. Vet du hvordan den kan skaffes?

Anonym sa...

Hvis jeg bare hadde hatt e-postadressen din, skulle jeg sende den. Jeg forsøkte å finne den.

Hilsen
Tore
lende@lende.no

Bjørn Olav sa...

bolahans@online.no

Tusen takk, Tore. Gleder meg til å lese den.