lørdag, juni 09, 2007

Kirken - en bolig for Ånden



Arkimandrit Sofrony (1896-1993), er en pålitelig åndelig veileder for mennesker, som søker å leve det indre livet i Gud. Han er en av de som har betydd mye for mitt eget åndelige liv, gjennom flere år nå, og jeg finner stadig noe nytt hos ham. Etter sin omvendelse i 1925 reiste han til Det hellige fjellet, Athos, der han i mange år levde i nær kontakt med starets Siluan, som er blitt kalt for 1900-tallets mest autentiske munk. Etter en alvorlig og hard sykdomstid kom Arkimandrit Sofrony til Essex i England i 1959. Rundt denne mannen vokste det opp en livlig klosterkommunitet med kvinner og menn fra mnage land. Den er den dag i dag en varmekilde for pilegrimer fra ulike deler av verden og med ulik kirkelig tilhørighet. Sofrony har skrevet noe som han har kalt "en sammenfatning av det åndelige livet", og fra dette skrift, vil jeg gjerne dele noen linjer med bloggens lesere:

"Et sant kristent liv er å leve i 'ånd og sannhet.' (Joh 4,23) Derfor kan det praktiseres hvor som helst, når som helst og under en hvilken som helst epoke i historien. Kristi guddommelige bud er absolutte. Med andre ord, det finnes ikke og kan ikke finnes noen omstendigheter i hele verden som skulle gjøre det totalt umulig å etterleve disse bud. Som guddommelig Ånd og Sannhet står det kristne livet til sitt evige vesen selvklart høyere enn hver ytre form. Men ettersom mennesket kommer til denne verden som tabula resa kalt til å "vokse og bli sterk, fylt av visdom" (Luk 2,40), blir det nødvendig å skape noen slags former, regler for den menneskelige samvirkning, for å oppfostre det ennå langt fra fullkomne mennesket.

Våre fedre i troen, apostlene, har liksom Kristus selv, lært oss å ære den sanne Gud, de visste veldig godt at Den Hellige Ånds liv overgår alle jordiske institusjoner. Men de visste også at samme Ånd skaper en bolig til seg, som innen jordens grenser har visse drag som gir uttrykk for Ånden, og som fungerer som et kar for å bevare Åndens gaver. Denne underbare bolig for Den Hellige Ånd er Kirken, som gjennom alle sekler, fulle av storm og uro, har vært bærer av den dyrebare skatten, den av Gud åpenbarte sannheten. "

Ingen kommentarer: