søndag, mars 30, 2008

Be slik Apostelen Paulus ba, del 3



Vi skal nå se nærmere på de bønnene som apostelen Paulus ba. Det vil hjelpe oss til å be mer Gudsrike-fokuserte bønner! Paulus hadde en rekke mennesker under sin omsorg som hadde store behov. Han hadde grunnlagt en rekke forsamlinger i Lille-Asia, og mange av medlemmene av disse forsamlingene ble forfulgt. Dette lå nok tungt på hans hjerte. I 2.Kor 11 beskiver han på en personlig måte det han har gått igjennom av lidelser og prøvelser som apostel, og i den sammenhengen skriver han: "Utenom alt det andre har jeg det som ligger på meg daglig, nemlig omsorgen for alle menighetene." (2.Kor 11,28) I det neste kapitelet beskriver han så et personlig bønnebehov. Det er ikke så ofte vi får innblikk i dem. Men her er han veldig personlig. Han forteller om noe som skjedde en god stund tidligere, for hele 14 år siden. Han beskriver den såkalte "tornen i kjødet", uten å komme nærmere inn på hva dette er. Det er min personlige overbevisning at det var snakk om en kronisk sykdom. Jeg skal ikke begrunne det her, det har jeg alt gjort i en egen artikkel som omhandlet dette. Poenget her er å understreke betydningen av at Paulus bad "inderlig til Herren tre ganger om at den måtte forlate meg." (2.Kor 12,8)

Men Paulus fikk ikke det bønnesvaret han håpet på. "Tornen" ble ikke tatt bort. Han fikk et annet bønnesvar: "Men Han sa til meg: Min nåde er nok for deg, for Min kraft blir fullendt i svakhet." (2.Kor 12,9)Jeg tror Paulus lærte noe spesielt når det gjelder bønn gjennom dette. Før han fikk dette bønnesvaret opplevde Paulus at denne "tornen" var til hindring for hans tjeneste, ja så mye at han ba tre ganger om å bli kvitt denne lidelsen. At han ba tre ganger betyr nok ikke bokstavelig at han ba tre ganger, men det er heller snakk om tre ulike bønneperioder. Legg merke til at det står at han ba inderlig.

Gjennom disse tre intensive bønneperiodene hjalp Gud Paulus til å vite at han ville oppnå en større herlighet ved at "tornen" forble i livet til Paulus og at Gud ville gi ham evne til å overkomme den og operere sammen med den. Så Paulus ga seg med å be om at den skulle bli fjernet.

Er det ikke slik at vi ofte vil be mennesker ut av ting, mens Gud ønsker å bruke disse tingene i disse menneskenes liv til å gjøre dem mer fokusert på Guds rike, og få dem til å feste deres oppmerksomhet på ting som har med Guds rike å gjøre. Jeg tror Paulus lærte dette igjennom egen erfaring, og dette preget nok også måten han ba for andre på. Han ba dem nødvendigvis ikke ut av problemene, men han ba om at Gud måtte bruke den situasjonen som problemene, utfordringene og lidelsene skapte. Dette er vel en av årsakene til at han skriver som han gjør i Rom 8,28 hvor han helt sikkert beskriver erfaringer han selv har gjort med Gud:"Og vi vet at alle ting virker sammen til det gode for dem som elsker Gud, fordem somer kalt etter Hans rådslutning." (Rom 8,28 Bibelen Guds Ord, 2.utgave 2007)

(fortsettes)

1 kommentar:

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.