mandag, mars 31, 2008

Etiopiske jøder gjør aliyah



Operasjon Exodus eller Ebenezer Emergency Fund International, er en organisasjon som har stått mitt hjerte nært i mange år, ja faktisk siden starten i 1991. Det er ingen tvil om at Operasjon Exodus er et instrument utvalgt av Herren, for å oppmuntre og hjelpe det jødiske folk til å vende tilbake til Israel fra landet i Nord og alle nasjonene og proklamere Guds rikes hensikt for deres tilbakevending. Så har de da også siden starten hjulpet mer enn 119.000 jøder å gjøre aliyah til Israel. I det siste nr av deres nyhetsbrev kan vi lese en gripende historie om etiopiske jøder som nå har vendt hjem til Israel. Det skjedde i januar i år, og er en oppfyllelse av det profetiske ord, fra Jesaja 43,6-7: "Jeg vil si til Nord: Gi dem fra deg! Og til Sør: Hold dem ikke tilbake! Før Mine sønner tilbake langt borte fra, og Mine døtre til jordens ende, hver den som er kalt ved Mitt navn, som Jeg har skapt til Min ære." Her følger artikkelen fra det siste nyhetsbrevet:

Tidlig om morgenen torsdag 17 januar, like før grålysningen brøt igjennom, landet et helt spesielt fly på Ben Gurion-flyplassen i Tel Aviv. Det fraktet 111 etiopiske jødiske immigranter. Deres ankomst til Israel via Ethiopian Airlines’ Boeing 757 fra Addis Abeba ble muliggjort ved at Ebenezer sponset flykostnadene, i samarbeid med Jewish Agency. Det var en oppfyllelse av profetien om at Gud ville bringe ‘mine sønner . . . fra det fjerne og mine døtre fra jordens ende’ (Jesaja 43:6). De nyankomne, som er kjent som Falash Mura (Falashas), kommer fra den landlige delen av Gondar-regionen i Etiopia, hvor Ebenezer støtter et matutdelingssenter for skolebarn.

Bare 40 personer i denne flokken var voksne over 18 år, 17 menn og 23 kvinner. Der var 60 barn og 11 spebarn. Turen deres begynte kl. 10.30 kvelden før med et stille farvel til slektninger like ved den israelske ambassaden i Addis Abeba, før de gikk ombord i bussen med sine få eiendeler som de skulle ta med seg til flyplassen. Her ble de møtt av Hinrich Kaasmann, EEFs nasjonale ko-ordinator i Tyskland og leder av vår utviklingstjeneste i Etiopia, samt Urs Käsermann, EEFs administrator i Sveits. Disse to passet på at alt, til tross for den store spenningen, gikk greit for seg da flokken gikk igjennom sikkerhetssystemet og pass-kontrollen. Flight ET 404 tok av med sine verdifulle passasjerer kl 0250. Tretti minutter senere hadde de fleste falt i søvn, en liten pike klynget seg til sin rødhårede dukke som hun hadde fått – med samme farge som hennes jakke. Det ble en rolig flytur for Dr Shitaye, professor og lege på Gondar University samt EEFs representant i Etiopia. Han var tilgjengelig for de som hadde behov for medisinsk assistanse. Det må også bemerkes at deler av flyturen gikk over Rødehavet, et sted hvor et av de største mirakler under Exodus I skjedde.

Fire timer og fem minutter senere, kl 0540 lokal tid, landet flyet på Ben Gurion-flyplassen. ‘Der var en hellig atmosfære og forventning – endelig hadde våre etiopiske venner sluttført sitt eksil!’ sa Urs. Han og Hinrich hadde gått ut av flyet for å se når Falash Mura tok sine første steg på israelsk jord. ‘Da de kjente fast grunn under føttene var det flere av dem som falt på kne og kysset jorden. Tårer og følelser kunne ikke holdes tilbake lenger. All ære til vår himmelske Far!’ tilføyde Urs. ‘For meg,’ sa Hinrich, ‘å få se alle 111 trygt framme på israelsk jord var et hellig øyeblikk – profetiene ble en realitet på en veldig intens måte i løpet av et kort øyeblikk. Det var Guds ledelse som hadde brakt dem fra støvet og jorden i Gondar.’ Et velkomst-team fra Ebenezer, som bl.a. inkluderte EEFIs styreformann Markus Ernst og hans kone Hanna, samt forbedere, ønsket dem velkommen i ankomsthallen. ‘Pris Herren for at de kom trygt fram!’ sa Shirley Lawrenson, Operation Exodus kontakt i Israel. Theo og Els Abbenhuis, Ebenezers internasjonale ledere, var også vitne til disse scenene. ‘Jeg husker hvordan de lengtet til Jerusalem da jeg besøkte dem i fjellene i Gondar,’ sa Theo. ‘Herren har hørt deres rop.’

Så var turen til Det lovede land over. Utfordringen som nå lå foran dem var å lære hvordan de kunne leve og bo her. I løpet av de neste 12 – 18 månedene vil de oppholde seg på mottakssentre, hvor de får lære å bli integrert i det israelske samfunnet. De har mye behov for forbønn, som Theo sier, ‘Det er ingen enkel prosess å tilpasse seg et helt nytt levesett over så kort tid – fra en nærmest antikk tradisjon og over til en moderne og totalt annerledes kultur, de må også lære hebraisk og samtidig hvordan man håndterer en computer!’Den vellykkede flyturen med Falash Mura er en stor oppmuntring for de som arbeider i Ebenezer – Operation Exodus. Dette kunne ikke vært gjennomført uten forbønn og finansiell støtte fra våre kontakter rundt omkring i verden. EEF har behov for mer støtte for å kunne møte de utfordringer som ligger foran oss, ikke bare midler til å hjelpe jøder fra Etiopia, men også det store arbeidet som pågår i det tidligere Sovjetunionen.

Den norske avdelingen har egen nettside: www.operation-exodus.org

5 kommentarer:

Anonym sa...

Halleluja, dette gleder jeg meg over. Guds ord går i oppfyllelse. Ikke så rart i grunnen. Gud står bak sitt ord.

Johannes

Anonym sa...

Detta var något helt fantastigt att läsa,BjornOlav.Man ser hur guds ord mer och mer går i uppfyllelse!Ja amen!

Karin

Bjørn Olav sa...

Tusen hjertelig takk for den flotte sangboken, og de flotte bildene som kom med posten idag. Nå blir det lettere å be for dere, når jeg kan ha bildene i bønnedagboken min. Jeg sitter å blar i sangboken, og blir velsignet av disse salvede sangene. En epost sendes til din pastor i dag.

Anonym sa...

BjornOlav:
Jag är så glad,att du tyckte om sångboken.Ja visst er det härliga sånger?Det er liksom att dessa Andefödda sånger går rakt in i hjärtat!Och om dessa sjungs med hjärtat,så tror jag att de även berör Guds Hjärta!
BjornOlav,jg skulle vilja be dej om en sak.Det er så att en god vän till mej (han är frälst)
ska opereras på torsdag,i höftleden,och han är nervös för detta.Så jag undrar om du skulle vilja hjälpa mej,och be för honom? Han heter Lennart Öhman,och bor oppe i Norra Sverige,i Piteå.
ÅÅH,BjornOlav,jag bara ber och vet att Gud rikligen skall välsigna dej,och de dina.Han går både före och efter dej!Halleluja!
Ha det så bra hälsar karin

Bjørn Olav sa...

Jeg har notert meg navnet, og skal ta ham med i vår forbønn.